Генчо Накев отключва пространствата на изкуството си в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:28, 26.06.2020

Генчо Накев открива самостоятелна изложба живопис в галерия „Аспект” на 1 юли.  Той не е от художниците, които държат да направят изложба всяка година и на всяка цена. Но когато картините, създадени в период на усамотение на ателието му, оформят цикъл, изразяващ последните идеи и търсения на автора, значи е дошло времето те да срещнат своята публика. 

Настоящата изложба е особена, по-голямата част от картините са създадени в месеците на ограничения и изолация и това неминуемо е рефлектирало в общото усещане и въздействие на творбите. Деветнайсетте картини са обединени в един цикъл, който Генчо е нарекъл  „Отключени пространства“ и отразяват творческите му търсения от последната година. 

„Извънредната ситуация оказа съществено влияние върху някои от произведенията в тази експозиция. Физическите ограничения за придвижване и контакти заостриха спомените и полета на мисълта и чувствата. Неосъществените пътувания и ограниченият контакт с природата породиха силно фрагментнирани образи: живописен колаж от спомени, пронизани от бъдещето, мистични преживявания и предчувствия, претворени в нова материална реалност. Заглавията често са условни и подсказват само част от повода за конкретната картина. Зрителите са поканени сами да довършат разказа със своите възприятия“, разказва художникът.

Всеки, който би искал да се разходи сред отключените пространства на Генчо Накев, може да направи това до 20 юли.