„Живописен диктат“ на Васил Петров в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 26.01.2021

Галерия „Възраждане“ кани на изложба „Живописен диктат“ на Васил Петров на 26 януари от 18 ч. Изложбата ще продължи три седмици до 15 февруари.

„Да потънеш в живописния свят на Васил Петров е все едно да попаднеш в някой от изворите на живописта. Талантът на твореца не е само да рисува някакъв фигуратив, но да впрегне цветовете да го създадат по техните си закони. Един великолепен автопортрет потвърждава моята теза. Рядко може да се срещне художник, който инстинктивно управлява така багрите, както го прави Васил. Дали е пейзаж, голо тяло или някакви предмети, всичко нарисувано диша чрез живописните откровения на автора“, сподели галеристката Краси Алексиева по повод предстоящото откриване.

Васил Петров е роден през 1961 г. Работи в областта на кавалетната и монументалната живопис. Участва в множество международни,национални представителни и групови изложби и пленери.Реализирал е над четиридесет самостоятелни изложби в България, Италия, Дания, Мексико, Австрия. От 1990г. е член на Съюза на Българските художници и на Международна фондация за пластични изкуства IAA,UNESCO.

Картини на Васил Петров са притежание на:  Градска Художествена Галерия „Никола Петров”, Видин,  Градска Художествена Галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик, Дворец на Културата и Спорта,Варна, Галерия „Цвета”,Велинград, Италия Istituto dArte Fortonato De Pero,Italy, Колекции Паганел,Италия, Комплекс Димят, Варна, Санита, Бон Марине, М-САТ, публично-частни колекции в страната и чужбина.