Галерия “Савов“ вдъхновява Пловдив с творби на френския художник Гийом дьо Бодюс

  • от PlovdivTime
  • 18:38, 18.10.2021

Галерия "Савов" кани почитателите на изобразителното изкуство на изложба живопис на Гийом дьо Бодюс. Откриването е на 20 октомври от 18.30 ч.

Гийом дьо Бодюс е роден през февруари 1957 г. в старо аристократично френско семейство, с богата история и много достойни предци. Поколения наред пазят тяхната памет - прекрасен подарък от съдбата. Ранното му училищно образование преминава по стара френска традиция в домашни условия. Свободата, на която се наслаждава в детството си, му отворя много рано път към креативността и творческия дух.

Постъпва в редовно училище едва на 9 години. Завършва висшето си образование като дипломиран архитект в института Нисим де Камодо и Академията Гранд Шомиер, след което работи 35 години като интериорен архитект. Този опит му дева възможност не само да наблюдава, но и да вниква в духа на сградите и заобикалящата ги околна среда.

Още тогава търси връзката и взаимодействието между интимните вибрации на духовния и на материалния свят, което е и основата на неговото изобразително творчество..

През последните години изобразителното изкуство заема цялата му дейност. Творческото му ателие в Севр, място свързано с изящния порцелан. Тук работят много художници, които имат ателиета в съседство с неговото и с които той поддържа активни творчески контакти.

Паралелно с артистичната си дейност Гийом дьо Бодюс дава уроци по рисуване и живопис в различни художествени училища и свободни ателиета (Atelier de Sèvres, Paris American Academy,Superior School of Industrial Design (E.S.D.I), ...)

Живописта му се опира на наблюдението и духовното възприемане на околната среда.

В един свят, доминиран от виртуалното, Гийом дьо Бодюс с картините си иска да накарам всеки да погледне заобикалящата го красота , оставаща твърде често пренебрегната, недооценена, дори презряна.

Живописта му претворява на пръв поглед обикновени сцени от градската среда и природата, на които сме престанали да обръщаме внимание. Творчеството му е повлияно повлиян от импресионистите и най-вече от Николас де Стал. Обича да прави изложби на символични места, наситени с история (църкви, манастири, пещери, замъци и др.).

Участвал е в различни официални събития и групови изложби:

- Salon d'Automne - Grand Palais Paris

- Национално дружество за изящни изкуства - Carrousel de Louvres Paris

- Швейцарско село - Париж

- Ден на наследството - Château de Tartigny - Франция

- Международен панаир на модерното и съвременно изкуство - Париж

- Biblioteca civica - Роверето - Италия

- Circolo dei Negozianti в Palazzo Roverrella - Ферара – Италия

През 2020г организира за първи път изложба в България в галерия Nova Art Space в София в рамките на групата от Севр /Groupe de Sèvres/, чийто основател е.

С разширяването на Европейския съюз, французите бързо се ориентираха към разширяването на дейността си извън пределите на Франция. Дълго време интересът от изяви на френските художници достига единствено до Италия и Гърция. Гийом дьо Бодюс е привлечен от непознатите страни от т.н „Източен блок“и открива за себе си България, която го впечатлява с богатата си история и култура. Тук той намира приятели и съмишленици.

За пръв път посещава Пловдив през 2019 г. при откриването на „Пловдив - европейска столица на културата “. Градът остава трайно впечатление в съзнанието му и той решава да направи тук своята следваща самостоятелна изложба.