Изкуството на Кольо Карамфилов вдъхновява Пловдив в изложба

  • от PlovdivTime
  • 09:35, 18.01.2021

"Люнион" представя дългоочакваната изложба „Кольо Карамфилов (1963-2014) – „Живопис и рисунки“ от колекцията на галерията. Изложбата ще бъде отворена от 20 януари без присъствено откриване и без вернисаж. По традиция в началото на всяка нова година пловдивският артсалон представя изложба на Карамфилов - един от най-любимите за много ценители на изкуството автор, оставил немалка следа в развитието на съвременното българско изкуство.

Кольо Карамфилов е част от едно бунтарско поколение творци, чиито прояви се свързват с неконвенционалното изкуство. Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява - обекти, асамблажи, инсталации хепънинги и пърформанси го прави един от най-артистичните, талантливи и свободни художници.

Изложбата, озаглавена „Живопис и рисунки“, включва избрани произведения от различни жанрове и периоди на артиста.

Експозицията показва специфичните търсения на автора в областта на рисунката и живописта. Неговата комбинативна страст винаги е била очевидна към материалите, формата и знака, чрез които Карамфилов удовлетворява безкрайното си желание да експериментира и разказва.

Визуалният прочит на картините е една добра възможност за близко надникване в мъдрите и философски светове на художника, наситени с метафорични послания, разкриващи идеята, че зад физическия свят съществува духовна реалност, там, където намира място искреното и преживяното през годините. Там има всичко, което е нужно на този свят – обич, грях, страдание и възторг, самота и вяра.

Силно впечатление прави една от картините, в която акцент е белият път. Пътят е като символ на живота на човека, на неговия начин на мислене и на вътрешния му свят. Този, по който всички ние уверено или със съмнения вървим. Път към онзи храм, който всеки от нас търси, а той е в самия него, т.е. към самопознанието.

И ето тази изложба е една покана за това да станем част от интелигентната игра, да стъпим на пътя на свободното мислене, да последваме знаците, за да разберем откровенията на талантливия Кольо Карамфилов.

Изложбата може да бъде видяна до 20 март.