Галерия “Лабиринт“ представя “Дигитални рисунки“ на Милена Мишева

  • от PlovdivTime
  • 11:43, 14.09.2020

Галерия "Лабиринт" представя новата си изложба с дигитални рисунки на Милена Мишева. Откриването е на 15 септември в  18 часа. Защо дигитални?

Когато, преди около 30 години, Милена е студентка по живопис в Националната художествена академия в София гостува преподавател от китайската Академия и едно от многото изумителни неща, които чува от него е, че при тях има специалност “Цветя и птици”. Това става заглавие на цял цикъл линогравюри, изящни композиции вдъхновени от небрежните и непосредствени драсканици, които Милена прави, докато говори по телефона. Дава им имена от цитати от китайски книги, а когато ги чете човек едно след друго се получава стих, например:

Чист вятър увит в изпокъсана риза

Проход без врата

Бяла чапла стъпила в снега

Сред тревите диви

И този ден си има прелест

Под луната - сенки. . .

Именно продължение на тази поетична абстрактна колекция ще видим пресъздадена със съвременната компютърна технология, материализирана  във висококачествени художествени принтове и запазила напълно топлината на човешкия жест, мекотата на цветовете, съкровеността.

Милена Мишева е позната на пловдивската публика с изящния си рисунък, детайлните пейзажи, прецизните натюрморти на диви цветя, рисунки на старинни предмети, ножици, ключове, шевни и пишещи машини, бюфети и свещници...Всяка картина е сякаш портрет, в който предметите, цветята, пейзажа са живи хора със своята история.

В тази изложба ще видим същата, вярна на себе си, фина и деликатна Милена, но и по-различна, избягала от конкретността на предметите и местата, ни води по крехката линия на въображението, където мисълта и мечтата се реят в безкрайни комбинации…

Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Лабиринт" от 15 до 30 септември!