Никола Певичаров показва “Миниатюра“в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 22.02.2021

Галерия "Дяков" представя един от любимите си автори - Никола Певичаров, в изискана изложба миниатюра. В деня на откриването, 24 февруари, галерията ще приема посетители без конкретен час, от 11 преди обяд до 18 ч. вечерта, за да бъде избегнато струпване на хора.

Никола Певичаров е роден на 15 август 1960 в Пловдив. Завършил е „Оформление и дизайн“ в Държавния институт по изкуствата в град Тюмен, Русия, в класа на Вершинин Генадий Василиевич. Член е на секция „Дизайн“ към СБХ и Международната асоциация за пластични изкуства. Негови творби са притежание на едни от най-големите колекционери в България, Русия, Германия, Франция, Белгия, Швеция, САЩ.

За таланта си Певичаров започва да получава награди още през 1986 - първи награди, почетни знаци. Носител е на Голямата награда от Квадраналето по живопис в Стара Загора през 2012, в което участват 120 автора от 9 балкански страни и на Първа награда от Биеналето по живопис в Монтана през 2016, на Почетна награда от кмета на Пловдив за 2019.

Никола Певичаров е автор с голяма творческа биография- реализирал е над 300 самостоятелни изложби- живопис и рисунка, участвал е в десетки живописни биеналета и пленери, изкуството му е разпознаваемо и ценено от публика и специалисти.

Никола Певичаров е един от авторите на Галерия „Дяков“ и в празничната година, когато тя става на 25, го представя със самостоятелна изложба от 30 живописни миниатюри, чието пространство е наситено с неговите мистични знаци, метафори и алегории.

Изложбата „Миниатюра“ на Ники Певичаров ще бъде в Галерия „Дяков“ от 24 февруари до 9 март.