Галерия “Аспект“ открива изложба-живопис на Иван Христов-Грога

  • от PlovdivTime
  • 10:44, 01.12.2021

В първия ден на декември пространството на галерия Аспект ще бъде завладяно от приказно-фантастичния свят на Иван Христов-Грога. Всяка година неговата изложба слага точка на активния есенно-зимен галериен сезон и бележи началото на Коледните празници, и така вече шестнадесет години със шестнадесет поредни изложби.

Експозицията включва както създадените от художника през настоящата година 21 картини, предимно малък и среден формат, така и няколко показвани през годините негови творби, които допълват и обогатяват изложбата. Грога е разпознаваем с невероятно прецизния си фотореализъм, той е творец, който не прави компромиси с качеството и класическата живописна техника – маслени бои върху платно, изискваща пределна концентрация и достатъчно технологично време.

Най-голям дял в изложбата имат така любимите и на художника и на публиката портрети на птици. Пристрастен към птичия свят още от дете, Грога търси, изучава и изобразява върху платната си все по-интересни и необичайни птици, пренасяйки върху тях човешки качества и настроения – любопитство, тъга, заплаха, миловидност се открояват в „Странник“, „Самотник“, „Любопитко“, „Братя“. Зимните пейзажи в изложбата носят приказно настроение, подготвят публиката за светлите Коледни празници, които предстоят.

Грога не е, и никога не е бил, особено жизнерадостен и приповдигнат в творчеството си, от картините му лъха спокойствие, граничащо на моменти с меланхолия; някои от платната имат чисто сюрреалистично излъчване, като „Безвремие“ или „Пътят“. Но независимо от сюжетите и тематиката, това, което най-силно впечатлява е невероятния професионализъм на художника, ювелирната му техника и прецизна изработка; малко на брой, но великолепни творби, които биха били ценност за всяка една колекция и гордост за всеки ценител или колекционер.

Изложбата ще продължи две седмици и ще бъде открита с вернисаж на 1 декември от 16.00 до 19.00 часа, на който, поради напредналата си възраст, художникът няма да присъства. И тъй като от години Грога прави само по една изложба и само в галерия Аспект, това е единствената възможност неговите почитатели да видят цялостното му представяне за настоящата година.