Галерия “Аспект“ открива сезона с акварелна изложба на Димитър Воденичаров

  • от PlovdivTime
  • 12:58, 01.09.2020

Галерия "Аспект" открива есенно-зимния си сезон на 2 септември с акварелна изложба на Димитър Воденичаров. След участието му на Есенните изложби „Поетика на образа” през миналата година, когато в Сводестата зала на Балабановата къща той представи свои акварелни творби, съвсем произволно бихме могли да търсим приемственост и продължение  в настоящата му изява в Аспект.

В изложбата Димитър Воденичаров експонира двадесетина свои работи, създадени през 2020 година специално за пространството на галерия Аспект. Класическите акварели са разнообразни както по размер – от малък до среден и голям формат, така и като жанр - пейзаж, портрет  и натюрморт са представени през абстрактния поглед на художника.

Всъщност при акварелите на Димитър Воденичаров за чист жанр можем да говорим само условно, в неговото творческо въображение те се смесват и преливат, съдържат се и се изразяват един чрез друг.

За своите творби художникът споделя: „В някои от тях се виждат пейзажи от, в кавички, конкретни места, портрети, но също така и предмети. Работя като сценограф и присъщо за тази професия е, че налага да бъдем малко хамелеони. Да сменяме и вкусовете си, и линиите на любопитство. В пейзажите търся атмосфера, която може би си личи, че има някаква театрализирана материалност и като светлина, и като обекти. Образ има в другите работи, умишлено не са споменати портретираните обекти, но всеки един от тях е конкретен образ, въпреки че са с театрален костюм. Поетиката е предмет на зрителя, работа на автора е да остави достатъчно пространство за интерпретация”. 

Изложбата се открива на 2 септември с вернисаж от 16.00 до 20.00 часа и  ще продължи две седмици. През това време всеки зрител е добре дошъл да направи своите интерпретации, а защо не и да отнесе у дома си част от поетичния свят на Димитър Воденичаров.