Габровският театър гостува в Пловдив със спектакъла “Жана д`Арк“

  • от PlovdivTime
  • 18:25, 24.10.2022

Габровският театър гостува в Пловдив със спектакъла „Жана д‘Арк“ на 30 октомври от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Постановката на режисьора Петрниел Гочев е вдъхновена от пиесата на „Чучулигата“ на Жан Ануи, но допълва темата за Орлеанската дева с други текстове.

Спектакълът разглежда контраста между света на властта и силата и света на момичето Жана, което със своята обаятелност и упование в Бог повежда армията в битка. С ярки образи и запомнящи се картини представлението се впуска в темата за светостта и нейното място в света през вековете до днес. Силата на духа и вярата, които са дихание от божествената промисъл, въздигат човека към неподозирани висоти и постижения. Така и Жана, водена от своето свещено чувство, променя хода на историята и остава завинаги в световната памет. Тя винаги е вълнувала умовете и сърцата на хората и това вълнение е поводът нашият екип да сътвори този паметен и неповторим спектакъл. Освен че ще ви развълнува, той ще ви поведе към една от тези възвишени срещи, която дълго ще свети в съзнанието ви.

В ролята на Жана д‘Арк е актрисата от Народния театър Гергана Змийчарова, която получи номинация за награда „Икар“ за главна женска роля за изпълнението си в спектакъла.

Ивайло Драгиев влиза в ролята на крал Шарл VII. Участват още Димо Димов, Любомира Башева, Адриана Димова, Виолина Доцева, Надежда Петкова, Петко Койчев, Светослав Славчев, Петър Рангелов. 

Режисьор: Петринел Гочев
Сценография и костюми: Рин Ямамура
Композитор: Ян Руменин
Фотограф: Росина Пенчева
Художник на плаката: Гергана Змийчарова 

Билети за спектакъла са налични онлайн на eventim.bg, grabo.bg epaygo.bg.