Габриел Бианко обра женските въздишки

  • от PlovdivTime
  • 15:32, 08.10.2016

Френският виртуоз Габриел Бианко остави без дъх почитателите на класическата музика и обра женските въздишки снощи в културен център „Тракарт“ в Пловдив. С рецитала на 28-годишния китарист бе открит  Седмия международен фестивал „GuitArt“.

Бианко редуваше класически пиеси за китарата с парчета с испанско и мексиканско звучене. Сред тях бе и познатата на всички, вземали уроци по китара мелодия „Asturias (Leyenda). Красивият френски бард мяташе грациозно къдрици на сцената, с което съвсем развълнува женската част от публиката. Преди това в петък при голям интерес премина и проведения от него майсторски клас по китара.   

Габриел Бианко хваща китарата петгодишен, за да се слее напълно с нея. Прочувственият и елегантен стил и репертоарът му от класически мелодии, испански мотиви и модерни ритми бързо му носят успех. През 2007 г. той побеждава в престижния конкурс в Кобленц, Германия. Печели първи награди на фестивали в Португалия, Полша, Франция и Австрия. Свирил е вече в над 40 държави по света. Габриел Бианко наскоро издаде втория си самостоятелен албум „Capricci“.

Друга голяма изненада за почитателите на класическата китара в Пловдив ще бъде „Miscelanea Guitar Quartet“. Костас Тосидис, Алехандро Диас Бандрес, Йоргос Перволаракис и Манос Анастасакис са доказани музиканти, които предлагат на публиката си едно музикално многообразие, съчетавайки гръцки и испански мелодии.  Квартетът е печелил множество първи награди за камерна музика на престижни фестивали.

В китарения фестивал, който ще се проведе на сцените на галерия „Тракарт“ и „Stage 51“,  ще участва и пловдивската четворка майстори на джаза „The Teachers“ - китаристите Цветан Недялков и Веселин Койчев, барабанистът Кристиан Желев и бас-китаристът Христо Минчев.  Рецитал и авторски клас в рамките на „GuitArt“ ще изнесе живеещият в Залцбург български китарист Спасимир Стойчев.

 

 

 

Габриел Бианко проведе майсторски клас по китара в Пловдив

 


Стилът му носи очарованието на средновековните бардове

 

 

Френският китарист даде силно начало на „GuitArt“