Френски рейв спектакъл открива One Dance Festival в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:50, 03.04.2024

Шестнадесетото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance Festival започва на 10 май от 19.30 ч. с представянето на „Rave Lucid” на френската компания Mazelfreten на сцената в Дома на културата „Борис Христов”.

На 11 май в Драматичен театър-Пловдив и Дома на културата  ”Борис Христов”, последователно от 18 и 20.30 ч. ще бъдат представени спектаклите “Добре дошли” на Йоаким Моде и “Слава на звука, спасил вещица като мен” на Бенджамин Кан. На 12 май, на голямата сцена в ДК “Борис Христов” ще видим спектакъла "Рошавo" на една от младите звезди на европейската танцова сцена – хореографът Довидас Стримайтис. 

One Dance Festival ще се проведе в рамките на четири уикенда – от 10 май до 2 юни, под мотото “Dance with Everybody”. Програмата включва 12 спектакъла и стартира с тематичен Фокус Франция, реализиран с подкрепата на Френския институт. 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация "ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Билетите са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук 

ОТКРИВАЩ УИКЕНД: 

10 май, 19.30 ч., Дом на културата “Борис Христов”
Спектакълът „Rave Lucid” носи в Пловдив наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече, хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия буквално залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания Mazelfreten. 

11 май, 19.30 ч., Драматичен театър-Пловдив
Спектакълът „Добре дошли” на Йоаким Моде разглежда човешките противоречия между казаното и направеното, поисканото и полученото, замисленото и преживяното. Това е покана да надникнем в пространствата, които сдържат, ограничават и разделят, за да ги прекрачим и да преоткрием нуждата от събиране, сближаване, разбиране. 

11 май, 20.30 ч., Дом на културата “Борис Христов”
„Слава на звука, спасил вещица като мен” е физически и звуков солов спектакъл, който превежда публиката из различни състояния. Транс, съпротива, екстаз. Моментите на тишина, прекъсващи действието, текстовете на Бенджамин Кан и музиката на композитора Лучия Рос, са контраст, засилващ въздействието. Изпълнителката Сати Вейрунес се плъзга от едно състояние в друго, размивайки границите между половете. Понякога е майка, момче, жена, вещица или неопределено същество. 

12 май, 19.30 ч., Дом на културата “Борис Христов”
В спектакъла си „Hairy” хореографът Довидас Стримайтис разглежда опозицията между статиката на косата и динамиката на тялото, между нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол. Битка между реда и хаоса, това е спектакъл, в който безволевата, но свободна коса разстила символните си значения, като безгрижие, ентусиазъм, творчески порив, субкултурна естетика. И не само.

Фотография: