Фотоизложбата „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:12, 04.02.2024

Посолството на Кралство Испания в София представя в Пловдив фотографската изложба „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ на 7 февруари от 12 часа в Дома на културата "Борис Христов". Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на Европейския съюз. С нея Испанското посолство в София закри културната си програма за председателството. 

Експозицията се осъществява в сътрудничество с Държавната агенция „Архиви“Българската телеграфна агенция (БTA), предоставила по-голямата част от архивните кадри. Фотографии са осигурени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на отбраната на Република България.

Домакин и съорганизатор в град Пловдив е отдел „Култура и културно наследство“ на община Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“.

Изложбата представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на Европейския съюз. Тя включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г. Сред фотосите могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, официални посещения, важни моменти от предприсъединителния процес на България към ЕС, моменти на скръб и радост за двете страни, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, обществения и политическия живот в България, свързани професионално и емоционално с Испания.  В тях те споделят защо обичат страната, нейния език и култура.

Изложбата е разделена на три периода:  
- Първи период. 1989-2007: Предприсъединителния период на демократична България – от първото испанско председателство на Съвета на ЕС до приемането на България в ЕС;
- Втори период. 2007-2018: Двете страни като членки на ЕС до първото българско председателство на Съвета на ЕС;
- Трети период. 2018-2023: Най-новите кадри от първото българско председателство до последното (пето) испанско председателство на Съвета на ЕС.