Фотоизложба “Властелините на Родопите” гостува в Дондуковата градина

  • от PlovdivTime
  • 18:20, 10.10.2020

Новата изложбата “Властелините на Родопите” гостува на Фестивала за младежко творчество „Млада синя Земя“ в Пловдив. Изложбата с обновена информация и снимки от дивата природа на Източните Родопи може да се види до неделя и е разположена на открито в парк „Дондукова градина“. 

В изложбата „Властелините на Родопите“ посетителите могат да видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани.

В неделя от 11 до 15 часа организаторите Регионален природонаучен музей-Пловдив са предвидили изключително интересна програма с множество творчески и образователни занимания за деца в парка.

Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000. Изложбата представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Специален акцент в изложбата ще бъдат властелините на родопското небе - белоглавите и черните лешояди. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

Идеята на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората. И така да помогне за опознаването и опазването на това диво кътче.