Фотографска изложба показва “Пенсионирани птици“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:40, 19.10.2020

Красимир Андонов показва "Пенсионирани птици" - изложба, която може да бъде видяна на втория етаж на галерия "Капана" до 31 октомври. Авторът й е български филмов оператор и фотограф. Доцент в НАТФИЗ, ръководител на специалността “Фотография“ към катедра „Филмово и телевизионно операторство  и фотография“. Авторът открива фотографска изложба “Пенсионирани птици”, в рамките на Международните фотографски срещи, Пловдив - 2020 год. В тях тази година участват фотографи от България, Австрия, Белгия, Турция, Полша и Великобритания.

Изложбата на Красимир Андонов e фотографски музей от бойни самолети, които са намерили вечен хангар на пиедестали по всички краища на България. Вписани като монументи в най-обикновена и неочаквана за погледа градска или селска среда, те са се превърнали в атрактивна част от пейзажа.

България е държава, която в годините на социализма имаше впечатляващи военно-въздушни сили. След промените през 1989 година, много от бойните самолети бяха пенсионирани. Но вместо да бъдат нарязани и унищожени, над 200 изтребителя бяха превърнати в своеобразни паметници.

Изложбената серия “Пенсионирани птици” е представена в две части. Едната показва самолетите на земята, като част от един почти фантастичен урбанистичен ландашфт, а другата част представя фотографии на самолетите-паметници от въздуха.