Фолклорен ансамбъл “Дилянка“ празнува 30-годишнина на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 27.07.2022

Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" ще отбележи 30-годишнината си с голям концерт "Със стъпките на миналото към магията на бъдещето" на 27 юли от 20 часа в рамките на Международния фолклорен фестивал.

Ансамбълът е създаден през 1992г. от хореографа Мария Кьосева. В него танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация.

В репертоара на "Дилянка" са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 30 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка" многократно е бил лауреат на наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания и много други, от които през годините са получавали многобройни фестивални отличия.

„Трябва да се предава щафетата на младото поколение, а аз докато мога, ще бъда до децата. Най-щастливият момент за мен е мигът, в който изляза на сцената след спектакъл и видя радостта и сълзите в очите на децата, благогарността на родителите и еуфорията на публиката. Тогава си казвам – ето заради тази една минутка си заслужават всичките усилия. Ще се опитвам да поддържам българския дух, докато има такива бисерчета до мен”, казва ръководителят и вдъхновител на трупата Мария Кьосева.