FLUCA кани на културна програма до есента в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:32, 04.05.2021

Вече шест поредни лета в самия край на улица „Отец Паисий“ в Пловдив внимание привлича един любопитен силно рефлективен контейнер - FLUCA. Сам по себе си художествен обект, контейнерът функционира като алтернатива на галерийно пространство, сцена и артпавилион. 

В топлото полугодие на 2021, когато атмосферата на града естествено се концентрира в срещи на открито, FLUCA отново ще се предложи за активен сборен пункт. Шест последователни изложбени проекта, от май до октомври, ще раздвижват въздуха, както и темите на разговор. Съвместно с авторите настоящата кураторска програма се заема да дискутира в уюта на улицата естетика, кич, природа, дизайн, поп култура и пресечната точка на удоволствията.

На сцената на FLUCA с нови творби и проекти, създадени за FLUCA, предстои да видим самостоятелни или групови изложби на български и австрийски, млади и утвърдени автори, между които: Алина Папазова, Александра Георгиева, Роси Исор, Карин Фошар и Лазар Лютаков, Аарон Рот, Лекси Фльор и Мич Брезунек, Габриеле Едлбауер и други.

 Пресичайки централно поредицата изложби, които следва да бъдат проведени в Пловдив, един извънреден уикенд през юли ще изведе разговорите около FLUCA и в София за поп-ъп изложба и прожекция. 

Освен с разпознаваемата си материално рефлективна повърхност, която видимо отразява светлината, с настоящата програма FLUCA контейнерът е заложен да улови в своето огледало характерни фрагменти от актуални художествени практики в метатворчески образ на представените артисти. 

За шестия си сезон през 2021 година FLUCA – Австрийски културен павилион, „Фондация Отворени Изкуства“ и Веселина Сариева канят Вълко Чобанов за куратор. Той е визуален артист, който практикува и като независим куратор. През 2020 година на сцената на FLUCA реализира изложбата „particular impulse / особен импулс“.

 FLUCA – Австрийски културен павилион е дългосрочен културен проект-инициатива на Фондация Отворени Изкуства (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия и Община Пловдив. През 2021 FLUCA се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“. Партньори на FLUCA – Австрийски културен павилион традиционно са artnewscafe и галерия Sariev, Пловдив.

Вълко Чобанов е роден през 1991 г. в Пловдив. Завършил е Сценография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив и Дигитални изкуства в Националната художествена академия, София, България. Работи в медиите живопис, видео арт и пърформанс. Първата му самостоятелна изложба „Inorganic / Organic“ е представена в Coffee & Gallery Cu29, Пловдив, през 2017 г. с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф“. Участвал е в различни групови изложби и проекти в България и чужбина. Негови видео работи се показвани на фестивала Bad Video Art, Москва, 2018 г., „Niglo“, 2017 г., както и #VERYSHORTFILMFEST @ Vine, 2013. Пърформансът му „Pizza slut“ е представен в програмата на DA Fest, 2015 г. и в  проектното пространство еXAF в Пловдив, докато пърформансите "I have a pale cultural dissonance, yeah like whatever fuck it and feelings and stuff", 2017 и „LOL“, 2018 са част от програмата на фестивала за пърформанс арт Sofia Underground в съответните му годишни издания. Вълко Чобанов е носителят на наградите BAZA / Young Visual Artists Awards за 2019 г. - награда, присъждана от Софийската градска художествена галерия и Института за съвременно изкуство - София.

 

“Изкуството за мен е забавление. Повечето от това, което правя е комбинация от послания и представлява коментар на социална и институционална реалност, с която се налага да работя. Главното ми вдъхновение да създавам изкуство идва - колкото и парадоксално да звучи - от природата и интернет, едновременно. Мотивацията ми да продължавам да се занимавам със съвременно изкуство се дължи на голямото ми желание за промяна в начина, по който хората в България гледат на него.”