Флориан Ланг показва „Добре дошли в своя MYSPACE“

  • от PlovdivTime
  • 12:40, 01.07.2020

Летният сезон на FLUCA започна с изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“ на австрийския творец Флориан Ланг. В края на месец юни Австрийският културен павилион зае своето традиционно място на ул. "Отец Паисий" в Пловдив за тазгодишното издание на поредица от събития, част от които макар и съкратени заради пандемията, все пак ще се случат до октомври.

За своето предварително откриване на 21 юни сцената на FLUCA редстави специален визуален проект на пловдивските артисти  Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов.

Същинското откриване се състоя преди ден с откриването на изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“ на австрийския творец Флориан Ланг. Гости на събитието бяха Константин Заупе, съветник и заместник-ръководител на Посолството на Австрия в София, Анета Генкова – отговаряща за културната програма на мисията, и Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив.

„ FLUCA -Австрийски културен павилион бе създаден с идеята да се включи активно в програмата на Пловдив 2019, но FLUCA ще остане в Пловдив като част от градската среда. Ще остане в бъдещето! Благодаря на Веселина Сариева, благодаря на Община Пловдив за дългогодишното партньорство, както и на спонсорите. Благодаря и на вас, публиката, защото проектът живее заради публиката!“, каза в приветствието си Константин Заупе.

„FLUCA е сред любимите ми проекти, защото е различен. Създаден като открита сцена за изкуство и култура, разположена в среда на артистичен микро климат като място за творчески срещи, както на млади, така и на утвърдени творци. Община Пловдив ще продължи да го подкрепя, защото Fluca е проект, който се развива с всеки нов сезон. Пожелавам успех на 5-тия сезон!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„Благодаря, че отново бяхме оценени и подкрепени от Посолство на Австрия и Община Пловдив. Това направи възможно и този сезон да се случи, макар че заради COVID – 19 се наложи програмата да претърпи промени. Благодаря от сърце на артистите! Предварителното откриване започна с трима пловдивски артисти, през септември отново ще представим пловдивски автори. Очакваме ви! Колко е хубаво да сме в Пловдив!“, отбеляза Веселина Сариева.

Изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“ на Флориан Ланг може да бъде видяна до 31 юли от вторник до събота, 16- 20 ч.
FLUCA -Австрийски културен павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство – иницииран от Фондация „Отворени изкуства“ и Австрийско посолство, София, и подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия. През 2020 е част от Културния календар на Община Пловдив.