Флейта от доброто старо време

  • от PlovdivTime
  • 15:49, 06.09.2016

 

от Боряна Иванова

 

Пореден удар за Античния театър – този път от фронтмена на легендарните „Jethro Tull”  Иън Андерсън. Въпреки годините си той направи грандиозно завръщане, представяйки най-добрите хитове на групата и вариации на известни класически творби. От старовремския репертоар на флейтиста впечатление направи Кралската балада на Хенри XVIII – „Забава в добра компания”.

Трибуните се напълниха с хора от всякаква възраст. На първите редове се настаниха верните фенове на „Jethro Tull”, сред които имаше и дългогодишни техни почитатели с тениски на групата. Концертът започва в осем часа, на залез слънце, като самият Иън се пошегува, че по това време на деня изглежда най-добре.

Преди това 69-годишният музикант упражни известното си чувство за хумор пред журналистите. „По-добре е първо сам да се шегуваш със себе си, преди другите да се шегуват с теб“, обясни рок-светилото. На един от въпросите Андерсън отвърна, че „главният му план през следващите 12 месеца е да остане жив“.

Иън Андерсън е майстор на флейтата, която казва, че не би заменил дори за кавал! Освен специфичния си тембър и силен глас, Иън свири също и на китара, мандолина, бузуки и хармоника.

 

 

През 2007 г. порой провали насрочения за Античния театър концерт на „Jethro Tull”. Наложи се групата да свири в Панаир

 

 

Басистът Дейвид Гудиър посвири и на ксилофон

 

Основоположникът на легендарната рок-група от 1960-те изненада публиката с подвижността и неуморимия си и нестихващ дух. Иън не спираше да показва жарко сценично поведение и бляскаво присъствие, приковавайки погледа на всеки зрител.

Китарата асистираше на андерсовата флейта в ръцете на Флориан Опал. Първата мелодия, която първо се е научил да свири на първата си китара Гибсън, е Токата и Фуга на Йохан Себастиан Бах. Той я свири на концерти и досега. За удивление на публиката той изпълни произведението с привидна лекота и невероятна сила, и естествено под вариационен съпровод на своите колеги.

Басистът на бенда е Дейвид Гудиър, който е и оригинален член на състава на „Jethro Tull” от 2007 насам. Той показа и умението да свири на ксилофон, което беше чудесно допълнение към избрани песни. Всеки музикант може да потвърди, че за да пребъде една група, трябва да има наистина добър басист, и поредното доказателство бе дадено тази вечер на старата две хилядолетия сцена.

Джон О‘Хара изяви невероятния си талант на клавирист. Той също се е присъединил към бандата през 2007 г. заедно с Дейвид. Джон е пианист и диригент, владее също и акордеона. Унисонът и мелодичната опора, които той внася в музиката със своя инструмент, допълват хипнотичното въздействие върху зрителите.

 

 

Флориан Опал въртеше китарата с виртуозни движения

 


 

Публиката се зарадва извънредно на класиката „Thick as a Brick”

 

Скот Хамънд бие барабаните на „Jethro Tull” от 2012 г. насам. Със своето солово изпълнение, което е част от известната им песен “Dharma for One” („Дхарма за един“), той разцепи въздуха с безгрешен ритъм, добър усет към инструмента и възпламеняваща енергия.

Хармонията на новия състав понесе публиката на крилете на еуфорията. Всеки инструмент се допълваше с друг, всяка песен бе изпълнена с характер, динамика и собствено звучене.

Сред известните им изпълнения, на която публиката се наслади бяха вариацията на Bourée от Йохан Себастиан Бах, авторските им песни „Mother Goose”, „Thick as a Brick”, „Banker bets, Banker wins”, „Songs from the Wood”, „Aqualung” и други. Сцената кънтеше от разгорещени фенове, които припяваха на всяко парче.

Изчерпателното и зареждащо изпълнение на групата, силното ръкопляскане и несекващите възторжени викове след края на концерта бяха знак,че публиката иска още, и бандата задоволи своите фенове с още едно изпълнение на бис.

Това не е първото идване на Иън Андерсън в България, надяваме се, че няма да е и последното. На пресконференцията зам.-кметът на Пловдив Амелия Гешева спомена за всде по-често повтарящото се изказване за сцената на Античния театър: „Който веднъж свири тук, винаги се връща”. Рок-динозавърът се съгласи, че е удивен от факта, че ще се качи на сцена „много по-стара от него самия“.

Мечтата му вече веднъж бе отложена. През 2007 г. „Jethro Tull” пак гостува в Пловдив, но концертът им в Античния театър пропадна заради проливен дъжд. Наложи се бандата да свири в една от палатите на Панаира. Онзи ден обаче флейтата изля радостните си ритми пред почитателите на рока в европейската столица на културата. 

 

Очаквайте специалното интервю на флейтиста Иън Андерсън пред „Plovdiv Time”!

 

 

 

Иън Андерсън търси перфектният синхрон с музикантите 

 

 

Андерсън благодари на зам.-кмета на Пловдив Амелия Гешева за топлото посрещане

 

 

Неповторимите движения и стойки на флейтиста са негова запазена марка от десетилетия