Флашмоб провокира минувачите по ул. “Иван Вазов“ по темата “културно наследство“

  • от PlovdivTime
  • 12:45, 03.06.2021

Улично представление – флашмоб ще провокира пловдивчани на 4, 5 и 6 юни от 17.30 часа на ул. "Иван Вазов". Тротоарът от страната на Цар-Симеоновата градина между ЖП гарата и началото на пл. "Централен" ще се превърне в сцена за "Дим в главата". Спектакълът акцентира на културното наследство и в частност - на тютюневите складове. Чрез изразните средства на клоунадата и съвременния танц, вниманието на случайните минувачи по ул. „Иван Вазов“ , ще бъде привлечено от  актьорите,  въвлечени  в  проекта.

Темата до голяма степен е свързана със съхраняването на културната памет и бъдещето на важни за града сгради. Отношението на гражданите е от голяма значение  и неглижирането на подобни важни теми може да доведе до неблагоприятни за града резултати, считат организаторите. 

Представлението няма за цел да натрапва мнение и представи какво трябва да се случва с културното наследство, а иска да обърне внимание на начина, по който се решават  тези важни за всички въпроси. Не е нужно да сме приели политиката на референдума, за да имаме право да упражняваме гражданското си право и да изразяваме мнението си.

Всяко общество заслужава страната, града или селото, в които живее. Културата, изкуството и образованието са главни катализатори за повишаване на адекватността и активността в констелацията „човек- град”.

Организатор е Сдружение „Театър на отговорността” и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града. Финансирането е по Компонент 3 „Гражданска активност“. 

СНЦ „Театър на отговорността” е независима организация за съвременни театрални и социално-артистични проекти. Основната и мисия е да създаде мрежа от артистични, социални и образователни структури, които да работят в партньорство по различни проекти с цел положителна социална промяна.