„Филмови нощи във Филипополис” се завръща с летни хитове и БГ кино

  • от PlovdivTime
  • 13:54, 01.07.2022

Традиционният фестивал "Филмови нощи във Филипополис" се завръща и през тази година на лятно кино „Орфей“ под Сахат тепе в Пловдив. За поредна година събитието обединява летни кино хитове, качествени български филми, както и гостуване на любимия планинарски кинофест BANFF. Филмовите нощи ще се проведат от 2 юли до 29 юли. Прожекциите са всеки ден от 21:10 ч., а в петък и събота ще има и втора от 23.20 ч. 

Фестивалът ще започне с премиера на продължението „Миньоните 2“. Култовата история за Гру и неговите помощници ще гледаме с две прожекции в събота, 2 юли, както и още няколко пъти в рамките на фестивала до края на месеца. Друга легендарна история – Джурасик парк – също ще оживее на големия екран с последния филм от поредицата – „Джурасик свят: Господство“. Първата възможност за зрителите да гледат историята за динозаврите е на 6 юли.

От 8 юли предстоят прожекции на поредната история от комиксовата вселена „Тор: Любов и гръмотевици“, в която режисьор ще е оригиналният Тайка Уайтити. Друга легенда се завърна на екран с ново продължение: „Топ Гън: Маверик“ с Том Круз ще гледаме на лятното кино на 10 юли, както и още пъти след това в програмата.

Освен летните хитове, кинофеновете в Пловдив могат да гледат и няколко филма, високооценени от арт критиката. Сред тях е появилият се на голям екран само преди седмици „Елвис“ на Баз Лурман. Първата прожекция на филма за Краля на рока е в неделя, 3 юли. Не бива да се пропуска възможността да се гледа на големия летен екран и „Дюн“ на 20 юли - друг касов филм, събрал много положителни отзиви от критиците и взел няколко „Оскара“.

В програмата са включени и няколко български заглавия. Сред тях е „Петя на моята Петя“, който може да гледаме на 16 юли, както и „Завръщане 2“ в същия ден, но малко по-късно.

На 21 юли предстои и задължителният за всички любители на планината и екстремните спортове фестивал BANFFFilmFest. За поредна година той пристига на Филмови нощи във Филипополис за едно незабравимо преживяване от красиви планинарски кадри под открито небе.

Билети за фестивала може да се вземат от касата на лятно кино „Орфей“ всеки ден след 19:30 часа. Пълната програма може да следите на boxoffice.bg.