Филмовата музика на великия Милчо Левиев оживява в поредица концерти в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 15:37, 05.01.2023

Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ ще представи през октомври в Дом на културата „Борис Христов“ проекта  „Отклонение“ – филмова музика на Милчо Левиев.               

Концепцията на този проект поставя акцент върху творчеството на Милчо Левиев и отбелязването на 85-годишнината от неговото рождение и включва и поредица от събития, които са адресирани към младите музиканти и джаз певци в града. Ще бъдат проведени четири майсторски класа в НУМТИ „Добрин Петков“ с участието на Вики Алмазиду, братя Владигерови и др. Планира се пловдивска премиера на книгата „Milcho Leviev's Jazz Standards” и поредица от представяния на различни аспекти от негови живот. Каталогът съдържа неиздавани до момента нотни листове, факсимилета, снимки и думи от и за Милчо Левиев, ценност за всеки поп и джаз музикант.

Основната идея на концерта „Отклонение“ е да се популяризира филмовата музика на Милчо Левиев, която в по-голямата си част е създавана през 60-те години на миналия век. След заминаването му през 1970 г. за САЩ, в България Левиев е бил обявен за „невъзвращенец“, творбите му дълго време са били забранявани, а името му – изтривано от кредитите към филмите с негова музика. Повечето от черно-белите ленти вече са позабравени, макар че в тях участват емблематични от близкото минало актьори като Коста Цонев, Иван Андонов, Пепа Николова, Асен Кисимов, Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги  Георгиев - Гец, Доротея Тончева и много други. За всички тях ще си припомним по време на музикалните изпълнения,  когато ще бъдат прожектирани откъси от тези филми.

Професионалната и сантиментална връзка на Маестро Милчо Левиев с НУМТИ „Добрин Петков“ винаги е била много силна, защото е бил не само ученик, но и преподавател в пловдивското училище. По тази причина в училището да се проведат майсторски класове, открита репетиция и среща разговор с учениците и преподавателите. След селекция, ще бъдат подбрани млади музиканта, които съвместно с големите имена, ще се включат като участници в концерта. В програмата освен познати заглавия, ще прозвучат и такива, които до този момент не са представяни пред широката публика и са известни само за изследователите и близките до твореца. На част от тях ще бъдат направени нови аранжименти. Ще чуем: Alone - тема от филма "Горещо пладне", Monday Morning - тема от филмa "Понеделник сутрин", Bad Weather - тема от филма "Няма нищо по-хубаво от лошото време", Detour - тема от филма "Отклонение", Remembrances of tomorrow - тема от филма "Малки тайни",  Autumn Sun - тема от филма "Есенно слънце", Balkan Cowboy - тема от филма "Осмият",  Blue Butterfly - тема от филма "Синята пеперуда", Dangerous Flight - тема от филма "Опасен полет",  Chuvstvo - тема от филма "Нямо кино".