Филмът “Appassionata” за виртуозната пианистка Донка Ангъчева с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:19, 02.05.2023

Документалният филм “Appassionata”, посветен на Донка Ангъчева, ще бъде представен в Пловдив на 12 май от 19.30 ч. в Lucky Дом на киното.  След бляскава премиера и възторжен прием във Виена,  лентата, която разказва за голямата пловдивска пианистка ще бъде представен и в България.  Автор на “Appassionata” е журналистът Георги Тошев, оператор е Борис Пинтев, а монтажът е дело на Калояна Климентова.

Донка Ангъчева е артист на „Bösendorfer”, графикът й е натоварен с множество концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на ковид пандемията, с помощта на най-големите и знакови австрийски институции, организира серия от онлайн концерти от най-бляскавите концерти зали и замъци в Австрия.

Инициативата, чийто основен двигател и вдъхновител е Донка Ангъчева, гордо заявява, че „Изкуството продължава да живее“ и в дните на пълен културен застой, качва на сцена най-големите артисти на австрийската класическа музика, дава на публиката изключително преживяване, а на артистите - смисъл и поле за изява. Инициативата е повече от успешна и освен чисто творческия успех, успява да събере значителна сума за музикантите, поставени в принудителна работна пауза.

Филмът “Appassionata” представя тази инициатива и основните участници в нея. Той показва и работен процес по записите на най-новия албум на Донка Ангъчева - "Childhood Memories", който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родния Пловдив.Музиката в"Childhood Memories" минава от барок и романтика,през съвременна класическа музика и танго нуево до Мориконе, който е представен с темата от сериала “Октопод” – още един жив спомен от детството в България.В албума е включена и композиция за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Албума можете да купите по време на премиерата, той е достъпен и в стрийминг платформите. За успеха на Донка Ангъчева говори и още един любопитен факт - най-популярното й изпълнение в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, отдавна премина над два милиона слушания.

Какъв е пътят на талантливото и красиво пловдивско момиче до световните сцени? Кои са хората, които са до нея, какъв е приносът на родината и семейството й?  Филмът е много красиво и динамично пътуване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано изпълнения на Донка Ангъчева. В това пътуване тя е майсторски водена от Георги Тошев.

 „За записите на албумите ми и концертите ми  работя с международни екипи. За филма реших да поканя изцяло български екип, защото исках да разкажа моето пътуване през погледа на хора, които са родени и живеят в България, но чието творчество също е познато в цял свят. В “Appassionata” се говори на няколко езика, това е светът, в който живеем днес и който заедно споделяме”, разказва Донка Ангъчева.

Екипа на филма, изследва как успеха на един артис т е успех на града и държавата от която произхожда и чиято култура го е оформила. Как България и Пловдив участват в световният музикален елит ще научим от “Appassionata”.

За първи път  филмът беше представен през март месец  в едно от най-старите и артистократични кина във Виена – „Metro Kinokulturhaus”. Елегантната премиера събра на едно място културния елит на Австрия и Швейцария.

Премиерата в Пловдив ще бъде в присъствието на Донка Ангъчева и екипа на филма, а входът е безплатен. На място ще можете да си купите и последния албум на Донка Ангъчева, "Childhood Memories", върху който да получите автограф.

ПРОГРАМАТА:

12 май,Lucky Дом на киното:
18.30 часа – welcome drink, запознанствос екипа на филма, сесия за снимки и автографи;
19.30 часа – начало на прожекцията

Можете да резервирате своето място ТУК

Фотографии: Eлена Ненкова (България) и Sandu&SorinCocui(Австрия)