Филм за уникалната флора и фауна на Поморийското езеро с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 21.07.2021

Премиера на научнопопулярния филм „Лагуната на белите птици“ ще има в Дондуковата градина на 21 юли от 20.30 ч. Едночасовият филм, посветен на Поморийското езеро, ще запознае зрителите с уникалното биоразнообразие, което съхранява солената лагуна и с дейностите по неговото опазване.

Крайбрежната лагуна е пример за успешна симбиоза на човека с природата, независимо от сериозното човешко въздействие върху езерото в исторически план. Дори традиционният за Поморие добив на сол не е попречил на опазването на редица редки за страната и езерото животински и растителни видове. Поморийско езеро е дом на над 60 вида птици, а през различните сезони могат да се наблюдават над 270 вида – мигриращи, зимуващи и гнездящи.

Повече интересна информация за езерото ще научат зрителите, които ще посетят прожекцията на открито! За собствен комфорт, гостите могат да си донесат по нещо за сядане и разхлаждащи напитки.

Филмът е създаден в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“, в партньорство със "Зелени Балкани" с БГ Топ Мюзик. Премиерната прожекция се организира от Зелени Балкани и Регионален природонаучен музей – Пловдив.