Филм разказва за занаятчиите от Столипиново

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 16.05.2022

Документален филм "Занаяти по наследство" представя занаятчиите от Столипиново с прожекция в Стария град на Лапидариума на 16 май от 21 ч. Филмът представлява документална колекция от портрети на занаятчии в квартала. Прави един почти графичен разрез на общността там, показвайки и млади, и възрастни, и традиционни, и модерни хора, но всички обединени в едно – желанието да живеят и работят по достоен начин чрез собствените си ръце и уменията си. Героите от Столипиново са едновременно силни и раними в своята непосредствена искреност относно все по-несигурните условия за труда им.

Идея, сценарий, режисура, монтаж и основната част от операторската работа е на Осман Юсеинов. Той самият е занаятчия в квартал „Столипиново“ – майстор-ювелир. Затова филмът носи заряд на саморефлексия, както за занаятчийския начин на живот, така и за общността от кв. „Столипиново“, представяна толкова превратно в българското общество. Това е първият филм за Столипиново правен „от“ Столипиново. Беше приет с ентусиазъм на предпремиерните прожекции в общността.

Осман Юсеинов е завършил АМТИИ – Пловдив през 2013 г., има редица инсталации и участия в изложби, но това е първият му филм. Има магистратура по „Живопис“. Колаборацията по създаването на филма през 2021 г. е част от инициативите на Дуварколектив за създаване на изкуство съвместно с автори от общността и отворено към публика от общността.

Дуварколектив обединява антрополога Никола Венков (ИФС при БАН), художничката Хана Роуз и партньори от квартала. От 2018 г. те развиват концепцията си за съвместно правене на изкуство, с предишни изложби като „Дувармузей: Изкуство на срещата“ (2020 г., Гьоте-институт) и „Красотата, която споделяме“ (2019 г., Пловдив – Европейска столица на културата).