Филм проследява пътя на “Одисей“ от Пловдив до Итака

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 23.01.2020

Документалният филм „Одисей“ на пловдивския екип на националната телевизия ще бъде излъчен на 8 февруари от 17 часа по БНТ2.

„Ако сте сред зрителите, които са имали щастието да се сдобият с билет за най-мащабното и въздействащо театрално събитие в програмата на Пловдив-Европейска столица на културата – 2019 ; или пък ако сте сред мнозината, за които билетите все не стигат, защото вече са продадени - и в двата случая си струва да гледате филма на БНТ. Той ще ви отведе не просто зад завесата на спектакъла. Предстои ви среща с моментите от  един красив и вдъхновен процес, с който театърът в Пловдив вписа града „ в книгата на бъдещето“ . Думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията- Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните хора, които говорят във филма за това в какво е силата на мита за Одисей, в какво е красотата на големия тетатрален процес. И за да не бъде просто един разказвач на митове, гръцкият музикант е и пряк участник в представлението, част от композиторския екип , който създава хипнотичната музикална картина на спектакъла”, разказват от екипа, реализирал филмовата продукция.

Филмът ще срещне зрителите с режисьора Диана Добрева - в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла- завръщането към себе си. За дългия път към  нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете.  За това, колко е важно да помним. За много важните мигове тишина и паузите на сцената, в които всичко притихва и се долавя ангелският полъх на великото изкуство- театърът!

Самият Одисей - талантливият актьор Константин Еленков, споделя, че не е същият млад мъж, който е започнал работата по ролята в началото на процеса. Пътят му в театралната Одисея на Пловдивския театър му дава и истинска среща със собствената му майка - режисьора Диана Добрева. Двамата сякаш отново се откриват в пътуването в изкуството, в истинския свят на театралното семейство. Впрочем този път не свършва до сцената: на острова на Одисей, магичната Итака, Константин се среща със съвременните наследници на Омир в опит да проследи доколко този мит живее днес, в какво е неговата сила, защо тази история е определена от вестник „Ню Йорк Таймс“ за най-популярната история на всички времена. Лентата на БНТ проследява стъпките на Константин и срещите му с днешните хора от острова на Одисей. За да запечата усещането, че всеки - тук и навсякъде по света, е Одисей.

Филмът е усилие да се създаде памет за един изключително съзидателен и важен етап от историята на Пловдивския театър. Зад този процес без съмнение стои цялата великолепна трупа, множеството служби и ателиета, всеки един от близо 300 човека, които, по думите на директора на театъра  Кръстьо Кръстев, са участвали в създаването на „Одисей“.

„Началото, сърцето на всичко това, е Александър Секулов“, с тези думи Диана Добрева обръща поглед към автора на текста на „Одисей“.  Двамата с  писателя и драматург на Пловдивския театър  Александър Секулов, споделя във филма тя, са изключителен творчески тандем.

„ Ние изградихме  собствен театрален метод“, споделя Добрева. В резултат на общата им работа се раждат спектаклите „Вълци“ , „Дебелянов и ангелите“, отличен с пет награди Аскеер, „Калигула“ в Народния театър и най-сетне – „Одисей“.  

„Текстът на „Одисей“ Сашо Секулов пренаписа много пъти,  ползва като основа Омировата „Одисея“, но в оригиналния текст за спектакъла зрителите откриват множество цитати,  втори, трети и още пластове и планове на интерпретацията на темата за човека, който търси себе си”, спомня си директорът на театъра Кръстьо Кръстев. Нива на театралното, които разграничават пиесата от възстановката и реконструкцията на Омир и „превеждат“ големите въпроси на митологията на съвременен език.

Така, след продължителен процес на подготовка, осмисляне и съзидание, на бял свят идва „Одисей“ на Драматичен театър-Пловдив. Театрална поема за човека - чувствителен, раним, изправен срещу съдбата си, уязвим и силен.

Фотография: Александър Богдан Томпсън