Филм на пловдивчанка разказва вълнуващата история на песента “Родопо, моя планино“

  • от Мария Луцова
  • 15:10, 29.04.2021

Пловдивчанката Петя Ангелова ще представи най-новата си кино творба – документалната лента „Гласът на сърцето”, днес в 20.45 часа в онлайн премиера със свободен достъп.

„Гласът на сърцето” е документален филм за създаването на песен в сърцето на Родопите, за родовата памет,за красотата на това вълшебно място.Той разказва историята на песента „Родопа, моя планино“, написана от Анастас Дафов роден в родопското село Борово. Мястото се намира в планинската верига Градище – една от най-красивите части на Преспанския дял на Средните Родопи. „Гласът на сърцето” представя интересни факти, свързани със създаването на песента и такива от живота на автора, представянето на красотата на мястото, за което е написана и фокусира вниманието върху корените на културата на предишните и съвременни жители на Борово.

В екипа на документалната лента са режисьорът Петя Ангелова, Ивелина Иванова – монтажист, Борислав Василев – оператор.  Песента „Родопа моя планино” е специално записана за филма в студио от Меглена Димитрова и Димчо Енчев, гайдарското изпълнение е на Николай Беляшки. Тонрежисьор Борислав Згуровски от ансамбъл „Тракия”. Всички те ще участват разкажат историята.

Той не е просто няколкоминутен клип за Родопа планина и нейните тайни. Този филм  разказва истините, преплетени с историята около Борово и Кръстова гора и хората, които са пребивавали и творили там. Зрителите ще разберат, че на това място, хората крепят себе си на силната си вяра, която вливат в красивите народни мотиви на родопските гайди. 

„С осъществяването на филма запечатахме в документален формат част от сърцето на Родопа планина, за да го предадем нататък. Моята мотивация бе възможността да сътворя един нов продукт, устойчив, с възможност за развитие, който да носи дивиденти за българското изкуство и след пандемията”, разказа режисьорът Петя Ангелова.

 „Филмът „Гласът на сърцето“ е важен за мен като артист, защото е шанс да покажа личната си художествена индивидуалност.Когато човек е посветен на това което обича, иска да прави и харесва, да открива истината в това да го прави. Смисъл е положеният труд преди това. Какво си натрупал, какво си научил, докато стигнеш дотам, и това вече зависи от всеки човек, от индивидуалното му отношение и подход към професията”, добавя тя.

„Гласът на сърцето“ е лично предизвикателство за нея като режисьор. Не се осланя само на познатото, а търси различното. Пробва нови неща.

 С  „Гласът на сърцето“ Ангелова има възможността заедно с други хора да създаде нещо уникално, което зависи само от тях. За мен е важно наред с високото професионално равнище, оригиналността и изостреното чувство за съвременност, да заявя собственото си присъствие като творец.

Филмът е създаден по програма „ Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура”.

Предвиждат се още две онлайн премиери на филма – на 30 април, 1 и 2 май отново от 20.45 ч.