Филм “Древната цивилизация“ ще бъде представен в НБ “Иван Вазов“

  • от PlovdivTime
  • 10:31, 02.03.2024

Първи филм от поредицата „Древната цивилизация“ ще бъде представен в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов” на 10 март от 12 ч.

Събитието е част от редовната рубрика на Библиотеката „Аптека за душата“ с автор на поредицата Любомир Радев. Той е историк, възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Участвал е в множество археологически разкопки в страната и чужбина. Изучава и изследва историята на Балканите от дълбока древност повече от тридесет години.

Поредицата „Древната Цивилизация“ разкрива съществуването на огромна цивилизация по нашите земи още през 7-мо и 6-то хилядолетие пр. н. е. с изумително изкуство, прекрасна култура, вече наложени обичаи, ритуали и традиции, с цели градове, построени по архитектурен план, с хиляди жители, с умели майстори и занаятчии, обработка на минерали, с познания за астрология, търговски връзки с различни краища на целия Балкански полуостров, развито земеделие и животновъдство, с цели храмови комплекси и къщи по на три етажа. Всичко това преди повече от 8000 години! Това е цяла цивилизация наречена Неолитната революция.

Първият филм представя един голям град на над 8000 години с неговата култура, изобразително изкуство и пластика, религиозни и култови обичаи, занаяти, земеделие и скотовъдство, с първите владетелски инсигнии. Един от най-ранните градове в Европа.