Филм дава началото на честванията за 100-годишнината на Ваклуш Толев

  • от PlovdivTime
  • 10:55, 30.12.2022

Документалният филм „Ваклуш“ дава старт на честванията за 100-годишнината от рождението му с прожекция на 7. януари от 18.30 часа в Lucky  Дом на киното. Прожекцията е безплатна, а зрителите, запазили си билети, могат да ги вземат на място на касата в киното до 16 часа в деня на прожекцията.

Филмът е сниман в периода 1994 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът  представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Предпремиерата на филма ще се състои именно в Пловдив – града, от който започва активната обществена дейност на Ваклуш Толев, а датата на прожекцията съвпада с неговата рождена – 7. януари. Непосредствено преди прожекцията от 18.30 ч. зрителите ще се срещнат с екипа на филма.

Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев –един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20-годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

„Ваклуш твърди, че е време да сменим боговете, които са лоши човеци с човеци, които са добри богове. Той за пръв път заговори за големия смисъл на битието, за едно ново Рождество, но не това, оповестено от влъхвите, а за родения бог вътре в нас. Защото всеки човек е един бог в развитие, и ние всички сме събожници. Време е за духовно възмъжаване, за една нова духовна вълна – мъдростта“,  разказва режисьорът в своя анонс за филма.

В документалната лента зрителите ще видят Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов –математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Бойко Станкушев – журналист, и др.

 

Официалната премиера на „Ваклуш“ престои през март в София. Месеци преди нея, филмът предизвиква голям интерес в страната и вече е поканен да гостува в повече от 10 града у  нас, както и в Америка, Нидерландия и Англия. Предстои да бъде издаден и юбилеен албум, съдържащ снимков разказ за живота и основни послания на Ваклуш Толев. Читателите ще имат възможност да се докоснат и до нов тираж от най-известната му книжна трилогия „История на религиите“ и „Езотерични школи и мистични учения“.

Ваклуш Толев, известен като Учителят на мъдростта, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, тойтвърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учи, че няма зло– то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е Бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и вселената“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.  През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.