Филм за Бузлуджа спечели Drone Up

  • от PlovdivTime
  • 18:56, 22.08.2016

Филм за старопланинския връх Бузлуджа спечели надпреварата в категория „България“ на изминалия първи Международен филмов фестивал „Drone Up“ в Пловдив. Негов автор е студентът по право от Стара Загора Мариян Ташев.

Петчленното жури начело с аниматора Златин Радев раздаде призове в още пет категории. Победители в отделните раздели станаха: "Природа" - Давид Дюриваж, Канада; „Град и архитектура“ - „ Култура и спорт“, „Пътуване“, „Екстремно и диво“ и  „Разказ и история“. На „DroneUp“ премериха сили авторите на 36 късометражни филма, снимани в 30 държави.

На „DroneUp“ премериха сили авторите на 36 късометражни филма, снимани в 30 държави.

До конкурса бяха допуснати продукции, по-къси от шест минути, от които поне половината време е заснето от въздуха. В състезанието се включиха оператори от САЩ, Канада, Австралия, Дания и Турция.

Пловдив се нареди сред първите градове, организирали фестивал за кино, сътворено с помощта на безпилотни летателни апарати. Най-старата подобна проява – в Ню Йорк, тази година проведе своето второ издание. През 2016 г., освен града на седемте тепета, фестивали за дронове се организират в Лондон и Брюксел, казва директорът на „DroneUp“ Веселина Шаранкова. Шаранкова заедно с Петьо Петков, и двамата пловдивчани, живеещи в Дания, организират иновативното събитие.

„Щастлива съм, че тези млади хора са се върнали в родния град, за да осъществят една своя мечта, заяви зам.-кметът на Пловдив Амелия Гешева. „Пловдив е най-прекрасният град. Всеки се влюбва в него и се връща отново. Ще се убедите сами в това! Очакваме ви – елате с приятели“, допълни тя.

 Откриването на кинофеста за дронове се превърна в бляскав спектакъл. Шоуто започна с флаш-моб от танцьори, които изникнаха ненадейно на Римския стадион и удариха здраво хоро.

Веднага след тях по главната се появиха десетина гайдари, които огласиха центъра с кръшни мелодии. Щом млъкнаха гайдите, дойде ред на брейкърите от „New Generation Crew“ да разцепят въздуха със салта и главозамайващи премятания. Кулминацията настъпи с огнения танцов спектакъл на "Ера-балет". 

В двата фестивални дни веселбата продължи до късно с изпълненията на пловдивския DJ Skill и световния шампион по бийтбокс Skiller. „Искахме да покажем букет от кино и музика на масовата публика. За разлика от другите световни фестивали, които са с платен вход и предполагат присъствието на елитна публика, в нашия град организирахме събитието на Римския стадион, където всеки можеше да присъства. Хиляди хора видяха невероятните възможности на дроновете“, отбеляза Шаранкова.

Чуждестранните дрон-оператори наснимали солидна порция филмчета от Пловдив. За да пуснат в действие хвъркатите машинки те получили специално разрешение от общината. Улисани в забавата, те дори не забелязали огромния пожар в Тютюневия град в събота вечерта. „Може и е по-добре, че не успяха да снимат изпепеляването на складовете. Едва ли щеше да стане положителна реклама на града“, маха с ръка Веселина.  

 

 

Дронът послушно каца в ръцете на победителя Мариян Ташев

 

 

Откриването на феста, заснето от дрона на Мариян Ташев

 

 

Хоро-флашмоб даде старт на културното събитие

 

 

Гайдарски състав "Родопчани" се задава по главната улица

 

 

New Generation Crew отново показаха високо майсторство в b-boying

 

 

Свежо съчетание на гайда и модерни танци

 

 

Дроновете зорко следяха спектакъла на балет "Ера-балет"

 

 

Пловдивските птици приеха с недоверие безпилотните летящи апарати

 

 

 

Американецът Брайън Лейтън засне прелестите на европейската столица на културата

 

 

Организаторът на Drone Up Петьо Петков е пловдивчанин, който от години живее в Дания