Фестивалът “Plovdiv Vibes“ ще се проведе в седем различни градски зони

  • от PlovdivTime
  • 15:59, 11.04.2024
Фестивалът "Plovdiv Vibes" ще се проведе в седем различни градски зони от 19 до 28 април под мотото “Трансформации”. Форумът си поставя задачата да представи цялото многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства.
 
Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия фотограф Ивайло Станджиков, който ще представи различни тълкувания на темата в изложба, представена в Plovdiv Stage Park и изложбата “Градът - преди и сега”, която се осъществява съвместно с “Акция Фото ПловдивЪ”, в лицето на Пламен Кочев и младите фотографи Християн Агушев и Христиан Илиев. В изложбата “Градът - преди и сега”, авторите представят трансформацията на Пловдив през годините, като показват контрастът между стари фотографии и съвременни такива направени от едни и същи локации. Изложбата ще бъде представена в Парк Елит(2019) в Тракия на 22 април (вторник).
 
Очаквано събитие, заемащо важно място в тазгодишната програма е творческият базар Vibes Market представящ над 20 локални и гостуващи автори на ръчното творчество. Творческият “handmade” базар ще се проведе в продължение на двата уикенда в края на април на алеята за базари в подножието на Младежки хълм. Събитието има създадени традиции и ще представи голямо разнообразие от ръчно изработени произведения. Паралелно Vibes Market ще протичат и интересните образователни и творчески работилници “Деца творят на хълма”, които дават на децата различни умения и ги учат на работа с традиционни техники и интригуващи материали. На 21 април (неделя) почитателите на ръчното творчество ще могат да се запознаят и с дейности и изработки, дело на различни социални предприятия, които ще представим под формата на изложение и базар в подножието на Хълм Бунарджика. Събитието се осъществява в партньорство с МТСП/ Фокус-точка Пловдив и ще бъде съпътствано с консултации на детски психолози, логопеди и интересни ателиета по арт-терапия и здравословни кулинарни работилници.
 
Сценичната програма на фестивала е бъде домакинствана от Plovdiv STAGE PARK - Младежки хълм и представя изпълнителите от гупа Funkilicious, Група ТАРАЛЕЩА, диджеите Pacho, Ill-Q, Max BG, Vasil Ivanov. Във втория уикенд на фестивала посрещаме и един от пионерите в електронната музика DJ GAGALOVE, а черешката на фестивала ще поставим в неделя на 28 април с нежната доско дива COOL BLUE.
 
Меломаните ще могат да погъделичкат егото си и ще покажат своите познания с Музикално Бинго, представено на сцената в Plovdiv Stage Park от небезизвестния Стефан Лозанов. Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на изпълненията на ученици от НГСЕИ (Сценични кадри), които ще представят танцово-театралния спектакъл “Емоции” и театрално-куклени етюди в двата уикенда на 10-дневния фестивал.
 
Участие в програмата ще вземат и артистите от Пловдивски културен институт с танцов спектакъл. В следобедните часове на 25 април, заедно с партньорите от Българско сдружение за защита на птиците ще покажем своята екологична отговорност чрез “работилница за гнездилки”, която ще се проведе в парк Лаута. Заедно ще изработим къщички за чухал и синигер, като трансформираме комфортната им зона.
 
На 26 април пък ще трансформираме пространството около Братска могила и ще разкрием интересни факти около този тайнствен монумент. Събитието ще започне с Мини Тур, воден от лицензиран екскурзовод, който показва трансформацията на района и ще включи беседа за историческата и архитектурната стойност на паметника. Пространството в близост ще бъде оформено като поп-ъп зона за дискусии и настолни игри.
 
Фестивалът гостува и в парк Рибница с клоунада и пантомима в следобеда на 21 април, а с почитателите на спорта, ще се раздвижим на скамейките на Гребна база, когато “Ще ядем стълби за закуска” със световната инициатива, координирана от БГ Бъди активен- Ден без асансьори (24 април). За финал на фестивала ще представим годишния концерт на танцова школа Терпсихора, който ще представи всичките си школи и възпитаници.
 
За поредна година Plovdiv Vibes се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Културния календар на градa, а организаторите от сдружение Творчески комплекс Инкубатор приветстват всички зажаднели за култура и изкуство на открито да се присъединят в различните събития, обхващащи любимите градски зони. Както обикновено, събитията са с ВХОД СВОБОДЕН и обещават много красиви мигове.
 
Можете да следите програмата в социалните медии, както на страницата Plovdiv Vibes, така и в събитието Plovdiv Vibes 2024 - Трансформации.