Фестивалът „Master of Art” се завръща в Пловдив с 15 документални филма

  • от PlovdivTime
  • 11:51, 06.02.2024

Фестивалът за документално кино, посветено на изкуството,  Master of Art се завръща в Пловдив. Поредното издание започва този уикенд на 10 февруари, като до края на месеца ще може да гледаме 15 образователни филма, посветени на архитектурата, музиката, живописта, кулинарията, пътешествията и още от света на творчеството.Събитието ще продължи до 27 февруари.

Откриването на фестивала е на 10 февруари от 19 часа с прожекцията „Боромини и Бернини: Предизвикателство за перфектност“. Филмът се фокусира върху борбата между двамата гении на римската барокова архитектура, съперничество между двама велики, но и много различни творци.

На 11 февруари, неделя, предстои „Гоя, Жан Клод Кариер и призраците на Бунюел“. Филмът проследява проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на Гоя, в едно пътуване, изпълнено с култура, кино, емоции, живопис и Испания.

В следващите дни предстоят филми за съвременния артист Джеф Куунс, художника Вермеер и вълнуващата история за един гребен от слонова кост на Караваджо. Не бива да се пропуска историята за непубликувания ръкопис на Антъни Бърджес – автор на „Портокал с часовников механизъм“, в който той обяснява как всеизвестната му творба е останала неразбрана. Двойната прожекция „Пазарът в Порто“ и „Обещанието на архитекта Балкришна Доши“ пък е задължително за любителите и професионалистите в архитектурата.

Едно от заглавията е посветено на пловдивчанката Соня Йончева и знаменития гала концерт в София през август 2021 година. В „Ако имаше филм за мен“ ще научим повече за поетесата Димана Йорданова, а „Да летиш с плавници“ в края на месеца е посветен на световноизвестния български артист Алцек Мишев.

Цялата програма с още вълнуващи изненади може да се види на сайта kinolucky.com. Билетите са в продажба на цена 10 лева, с намаление за учащи и пенсионери – 8 лева.