Фестивалът “Франкофоли“ с второ издание на Гребната база в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:49, 10.01.2024

Седмото за България издание на най-големия международен франкофонски фестивал "Франкофоли" ще се проведе на 21 и 22 юни в Пловдив, обявиха организаторите.

След 5 успешни издания в Благоевград и последвало двугодишно прекъсване, през 2023 г. форумът посрещна за първи път своите гости на нов терен – на Гребната база, където и тази година ще бъде изградена сцената на неговото 7-мо издание.

През февруари ще бъдат обявени участниците в програмата на музикално събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. За най-верните фенове от 10  до 30 януари  ще бъдат пуснати 300 двудневни промоционални билета на стойност 100 лв., които дават пълен достъп до събитието.

След изчерпването им, редовната цена на билетите ще бъде обявена и ще могат да бъдат закупени в мрежите на eventim.bg.

До момента, в българското издание на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които  Джипси кингс, Метр Гимс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Заз, Кристоф Уилем и др., а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

Фестивалът Les Francofolies  е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, провежда се в град Ла Рошел, Франция и тази година празнува своя 40-годишен юбилей. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също в Спа, Белгия и Люксембург. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Пловдив.