Фестивалът “Арт Позитив“ с акцент върху темата за екологичното в изкуството

  • от PlovdivTime
  • 13:22, 27.01.2023

Един от най-авторитетните фестивали за съвременно изкуство "Арт Позитив" обяви отворена покана за проекти за тазгодишното издание на форума. Той ще фокусира вниманието върху темата за екологичното в изкуството, еко-устойчивост, връзката на човека с околната среда и съзнателна консумация в съвременното общество.

Тази година от сдружение "Изкуство Днес" ще организират изложба, която да бъде с възможно най-малко отпадък и токсичност на материалите. Авторите са насърчени да предложат произведения, които, освен че са свързани концептуално с екологичния дискурс, са и създадени от органични или рециклирани материали (recycle, upcycle). А те в последствие могат да бъдат използвани или трансформирани в други артистични творби и не генерират отпадък. По този начин се отразява самата нужда на човечеството в момента за „завръщане“ и интегриране на природния начин на мислене и в същото време ще се осъществи изследване на различните екологични практики в изкуството.

Ключови думи в проектите са устойчивост, съзнателност, ефективен алтруизъм (изкуството като друг инструмент за екологичен активизъм), рециклиране (recycle; upcycle), без отпадък (zero waste), екологичност на материалите, нулева емисия, природно-човешко.

Изложбата ще се проведе в галерия "Капана" от 17 март до 20 април.

"За кандидатстване изпратете: биография, концепция, визуален материал и бюджет на [email protected]  до 5 февруари 2023 г. Проектите ще бъдат реализирани с наша подкрепа и финансово подпомогнати в рамките до 400 лева. При одобрен проект се сключва двустранен договор", казват организаторите.

Събитието е част от културния календар на Община Пловдив.