Фаворити за Оскар идват на 16-ото издание на София филм фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:12, 08.03.2021

Куп наградени и номинирани за престижни отличия филми стават част от 16-ото издание на София филм фест в Пловдив. Любимото кино събитие ще се проведе от 17 до 28 март в LUCKY Дом на киното с общо 27 заглавия.

В програмата са два филма, включени в шорт листата на номинираните за чуждоезичен „Оскар“ – „Още по едно“ на Томас Винтерберг и „Човекът, който си продаде кожата“ на Каутер Бен Хания с участието на Моника Белучи.

„Човекът, който си продаде кожата“ жъне много награди по световните фестивали, сред които тези във Венеция и Стокхолм. Историята ни среща с млад мъж, продал на артист кожата си, превръщайки тялото си в произведение на изкуството, за да може да пътува.

В „Още по едно“, отличен и в Кан, ще видим уникалния Мадс Микелсен с един впечатляващ „филм за живеенето, за загубените вдъхновение, любопитство и желание да поемаш рискове“. Филмът е и сред фаворитите на американската филмова Академия.

В програмата е и друг филм на Томас Винтерберг. Това е един от неговите първи шедьоври – „Празненството“ от 1998 година.

Част от София филм фест в Пловдив стават още от най-новите филми, носители на награди от най-престижните световни фестивали. Американският „Никога рядко понякога винаги“ печели „Сребърна мечка“ - голямата награда на журито в Берлин, както и специална награда на Сънданс.

Отличия от престижните фестивали в Торонто и Сан Себастиан за най-добър филм, режисьор, сценарий и актриса носи грузинско-френският „Начало“. Историята ни праща в малко провинциално градче, обитавано от „Свидетели на Йехова“, нападнато от екстремисти.

Музиката отново ще стане част от любимия кинофестивал на пловдивчани. В програмата музикални филми влизат „Вангелис и пътуването до Итака“ на режисьора Тони Палмър с множество интервюта за легендарния композитор с Шон Конъри, Хю Хъдсън, Оливър Стоун и др. В програмата са също и класиките Пинк Флойд: Стената, Буена Виста сошъл клъб на дигитално реновирани копия.

В програмата е отделено специално внимание и на българските филми, за които ще пристигнат специални гости. Сред тях е Житие с Иван Бърнев и Любов Любчева, които ще гостуват в Пловдив. Историята се върти около тринадесетгодишно момче, което преживява трудно смъртта на майка си и бяга от дома си. Другите български заглавия са „Февруари“ на Камен Калев с който на 17.03 ще бъде открит фестивалът,  Петя на моята Петя, една съвременна бургаска история за Петя Дубарова и  Уроци по немски. Екипите на филмите ще представят филмите пред пловдивската публика.

Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Карта за 5 прожекции е с цена 35 лв. Капацитетът на залата и местата са разпределени според всички изисквания на Министерство на здравеопазването. Билетите ще са в продажба от 12 март /петък/.