Фантастичната „Травиата“ смая Античния театър (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 17:34, 18.06.2017

от Руслан Йорданов

За три часа и половина пловдивската публика се потопи напълно в блясъка и суетата на разгулния Париж снощи на Античния театър. Студеното време, вятърът и дъждът не попречиха на зрителите да аплодират бурно до края страхотния спектакъл „Травиата“, който увенча лятното издание на „Opera Open“. Под майсторската режисура на Нина Найденова операта на Джузепе Верди придоби непознати за родната сцена измерения.

Талантливото сопрано Станислава Момекова изигра една силно запомняща се Виолета, сравнима със световните образци на главната женска роля в най-играната опера на света. В основните мъжки персонажи Алфредо Жермон и баща му Жорж Жермон се превъплътиха гост-солистите с международна кариера Иван Момиров и и полякът Марчин Брониковски. Спектакълът бе дирижиран от маестро Иван Ангелов, който това лято чества 75-годишен юбилей.

За представянето на една от най-трагичните любовни истории, поставяни някога на сцена, своята роля изигра и времето. В най-драматичните моменти вятърът преобръщаще столове и възглавници, развяваше завесите, дрехите и косите на героите. Виолета и танцьорките препускаха боси по мократа сцена.    

Художникът Николина Костова – Богданова превърна древната мраморна сцена в „златна клетка” за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели. Хореограф на фестивалната премиер е Боряна Сечанова, която освен с балета, работи  неуморно със солистите и хора на Опера Пловдив, за да пресъздаде баловете на парижкия елит.

Останалите партии се изпълняват от Евгений Арабаджиев, Валерия Мирчева, Август Методиев, Светлана Иванова, Владимир Ников и Борис Кучков.  Диригент на хора е Константин Добройков, а оркестърът се предвожда от концертмайстора Мичо Димитров.