“Фалшиви ваканции“ на Райнер Ридлер гостува на Международни фотографски срещи в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:59, 11.09.2023

Райнер Ридлер представя проекта "Фалшиви ваканции" ("Fake holidays") в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив на 14 октомври от 10.30 ч. в Градска художествена галерия. Базирана на поредица започната през 2004 г., изложбата  изследва човешкия стремеж към щастие, загрижеността на съвременното общество за развлечение в екзотични места – колкото по-чужди и фантастични, толкова по-добре.

Райнер Ридлер ни отвежда в сърцето на едно общество на стандартизирано свободно време, където чужди места са изфабрикувани в местни пространства, в които можем да инсценираме собствените си житейски истории. Реплики на най-великите туристически пейзажи в света отхвърлят пространството, времето и реалността, събуждайки чувство за приключение и вкус към екзотиката без пътуване или риск.

“Когато желанията са недостъпни, симулацията превзема свободното ни време и ваканциите ни, оставяме въображението да надделее и с помощта на зле боядисани стени и глупави реквизити се опитваме да се убедим, че сме отнесени в рая за един ден", казва Йенс Линдворски.

Фестивалът е подкрепен от Община Пловдив, НФК, Фондация „Зингер-Захариев", със съдействието на Унгарски културен институт, галерия "Тобе", Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей "Ара Гюлер", Фотосинтезис, ОИ „Старинен Пловдив“.