“Ex corpore“ с два спектакъла и лекция на Ани Васева и Боян Манчев в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:41, 31.03.2021

Лекции за танца и революция на тялото и премиера на книга са част от събитието Ex corpore на Сдружение „Метеор“ през април в Пловдив. Проектът е част от програма Наследство на Пловдив 2019.

Ex corpore е дългосрочен проект, включващ изследователски процес и поредица събития. Те развиват сценични техники, основаващи се на преоткриването на връзката образ-техника-тяло-реч-смисъл с фокус върху физическите техники и техният потенциал да произвеждат визуални и звукови образи, както и прилагането на новите дигитални технологии в сценичната практика като активен сценичен партньор и участник в действието. Проектът надгражда проекта „Хиджиката и неговият двойник“, продължавайки изследователската работа в областта на новите технологии, дигитални изкуства, експерименталните форми на танц и театър и представянето им пред публика.

Ex corpore започна през март 2021 г. с дигитален актьорски уъркшоп на Леонид Йовчев и демонстрация на художника Стефан Дончев за създаване на дигитални апарати за сценична употреба. През април 2021 г. в Пловдив ще има поредица от събития: два спектакъла и перформативна лекция на Ани Васева и Боян Манчев.

Всички прояви са с вход свободен и предварителна регистрация на [email protected], а ето и детайли за всяко от тях:

21 април (сряда) - 18:00 ч. – Лекция на Боян Манчев: „Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото“ и 19:30 ч. – Представяне на новата книга на Боян Манчев „Свобода въпреки всичко“, както и на поредицата негови книги, появили се в последната година на български, японски, френски и английски език.

22 април (четвъртък)  - 19:00 ч. – Представление Ex corpore.

23 април (петък) - 19:00 ч. – Представление „Хиджиката, самураят от Севера“.

Априлските събития ще се състоят в Първо студио на БНР Пловдив и са с вход свободен и предварителна регистрация на [email protected]. NB! Местата са ограничени. За да сте сигурни, че ще можете да посетите избраното от вас събитие/събития, не забравяйте да се регистрирате предварително. Събитията ще се проведат при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки (носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция).

Всяко представление на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.