„Еволюция едно” или подмяната човешкото с технологиите

  • от PlovdivTime
  • 11:37, 06.09.2020

Художникът Нейчо Дойчев – Д’ Нейчо ще представи пред пловдивската публика „Еволюция едно“ – изложба с ретроспективен характер, разположена на двата етажа в галерия „Капана“ от 6 септември до 8 октомври. На първия етаж авторът ще покаже творбите от едноименния си проект, а на втория ще подреди произведения от различни етапи на творческия си път. 

Отвореното откриване на експозицията е от 17 до 20 часа в Деня на Съединението, когато почитателите на изкуството ще могат лично да се срещнат с автора.

Мотивацията и идеята за проекта „Еволюция едно” са провокирани от протичащите  процеси на дигиталната  революция в обществото, започнала преди десетки години. Човешкият вид е биологично същество с органично и духовно развитие в своята „Нулева еволюция”, развивала се и оформяла се с милиони години.

 „Еволюция едно” е  започналата подмяна на човешката анатомия чрез развитие на технологиите. „Еволюция едно“ е начало на промяна на естествената човешка еволюция. „Еволюция едно” е промяна на органичното и духовно съзнание в търсене на биологично безсмъртие в далечното бъдеще и с  вероятност за изчезване на биологичния вид.

„Проектът „Еволюция едно” е  моя добавена реалност  на въображение  в алтернативния свят на бъдещето. Проектът е нещо повече от изкуството на въображението,изобразявайки го със съвременни артистични материали - холограмно фолио, пластично огледало, плексиглас, скулптура, казва художникът и допълва: „Хора,трябва да опазим красивата си човешка биология. Бъдещето изглежда толкова неизвестно и загадъчно, че  всички мои методи да говизуализирам с формите на изкуството изглеждат абсурдни и нереални,но си струва…за артиста”. 

Нейчо Дойчев – Д‘Нейчо е роден в Стара Загора, България, на 3 януари 1950 година във военно семейство. Учи във военно училище по настояване на родителите си, но през 1972-а  го напуска и записва Великотърновския университет във факултета по изобразителни изкуства. Завършва монументални изкуства през 1976 година. От 1977 г. започва да работи в Градска художествена галерия в Пазарджик, а от 1990 до 2010 г.е неин директор.

 

През 1986 г. прави първата си самостоятелна изложбав София. А в 1990 г. става член на СБХ. Член е на Дружеството на Пловдивските художници.От 2013 г. пребивава в Нидерландия и от 2014 е член на Асоциацията на професионалните холандски художници/NABAК/.