Евгения Ралчева дебютира като Чо Чо Сан в Пловдивската опера

  • от PlovdivTime
  • 14:36, 04.10.2022
Евгения Ралчева ще дебютира в ролята на Чо Чо Сан - една от най-емблематичните и трудни за изпълнение сопранови партии, в премиерния спектакъл "Мадам Бътерфлай" на 7 октомври от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов".
 
Певицата е родена в Пловдив. Ученичка е на прочутото в цял свят мецосопрано Александрина Милчева. През 2000 г. завършва нейната Академия “Сакра”. През следващата година е дебютът ѝ като Виолета Валери в Държавна опера-Пловдив. През 2006-2008 г. е солистка в Държавна опера-Русе. От 2014 г. е солистка в Държавна опера Пловдив.
 
Репертоарът ѝ включва: Виолета в “Травиата”, Леонора от “Трубадур”, Елвира от “Ернани”, Елизабет от “Дон Карлос”, Аида от едноименната опера (Верди), Мими от “Бохеми”, Анджелика от “Сестра Анджелика”, Лиу от “Турандот”, Чо-Чо Сан от “Мадам Бътерфлай” (Пучини), Татяна от “Евгений Онегин” (Чайковски), Графиня Розина от “Сватбата на Фигаро” и Дона Анна от “Дон Жуан” (Моцарт). Изпълнявала е “Реквием” от Моцарт и Ораторията “Месия” от Хендел.

Носител е на Първа награда на Международния оперен фестивал “Брегът на надеждата”, Албена (1997); Втора награда и сребърен медал на Международния конкурс “Борис Христов”, София (2009); Трета награда на Международния конкурс “Панчо Владигеров”, секция “Камерна вокална музика”; “Кристална лира” на СБМТД за изпълнението на “Четири последни песни” от Р. Щраус с оркестъра на Държавна опера Пловдив с диригент Емил Табаков.

Има записи за БНР. Гостувала е като Татяна от “Евгений Онегин” на Чайковски в Софийската опера. Има участия в концерт на фестивала “Лавал” във Франция, в изпълнение на “Реквием” на Верди в Люцерн. Работила е с диригенти като Ари Ван Беек, Фридрих Пфайфер, Манфред Обрехт, Емил Табаков.