Евгений Тодоров казва “Сбогом, Америка, сбогом, Пловдив“ и здравей на пловдивчани

  • от PlovdivTime
  • 14:45, 11.05.2021

Премиерата на новия роман на Евгений Тодоров ще се състои на 14 май в 18:00 часа. Галерия „Тракарт“ отваря вратите си за изкуството и ще приюти примиерното представяне на книгата „Сбогом, Америка, сбогом Пловдив".

„Макар и художествена проза, романът има много общо с предишните ми документални книги – „Особености на филибелийския характер“ и петтомната поредица „Запомнете Пловдив“. Общото е в опита да се разкрие пловдивският дух, да се стигне до уникалността на града… Общото е и в носталгията по миналото, към което се връщат постоянно героите на романа”, споделя предварително авторът.

Самият роман определят като не какъв да е, а пловдивски. Действието в книгата се развива в днешно време. В продължение само на три дни. Но върху него се наслагват спомени за хора и събития от предишни десетилетия. В повечето случаи реални, но забравени.

Главният герой емигрира преди 40 години в Америка. Донко, избрал някога свободата, най-после се връща в родния си град. И започва да търси живите си приятели. Намира някои от тях и е щастлив. Дори се ражда идеята да купи хотел „Тримонциум“, в който сега е отседнал. И заедно да го управляват.

 Донко е готов да възстановят всичко онова, което е било свързано с младостта и с надеждите им. Носталгията към миналото до един момент ги обединява, но скоро се оказва, че са се променили необратимо. Променил се е и градът, променил се е може би и светът. И настава време за „сбогом“...