“Ето къде си“ на Ирина Баткова и Михаил Михайлов представя България на Венецианското биенале

  • от PlovdivTime
  • 11:27, 11.01.2022

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще представи България на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г. Събитието ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 (предварително откриване на 20 – 22 април). Националното участие на България ще се реализира в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, в близост до моста Риалто.

Журито, излъчило комисия, е с председател проф. д-р Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, и членове - проф. д-р Красимир Русев – художник и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Весела Ножарова – изкуствовед и куратор във Фондация „Кредо Бонум“, д-р Боряна Вълчанова – уредник и куратор в Националната галерия, Ния Табакова – старши експерт в Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Владия Михайлова – главен куратор в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, Десислава Дикова – представител на Министерство на културата.

Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895. Всяко негово издание се формира от международен проект, воден от темата избрана от куратора му и самостоятелни национални участия, както и от официална паралелна програма. В предишното издание на Венецианското биенале за изкуство през 2019, 90 страни представиха свои национални участия. Биеналето привлече над 593 000 посетители, включително и 24 000 професионалисти по време на тридневното предварително откриване през май 2019 г.

Макар че темата на международния кураторски проект на Венецианското биенале не е задължителна за националните участия, те често се съобразяват с нея. През 2022 артистичната директорка на международнaта изложба е Чечилия Алемани. Името на проекта е “Млякото на мечтите” (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917–2011). Нейните истории описват магическия свят, в който животът непрекъснато се преосмисля през призмата на въображението – освободен свят, където всеки може да се преобрази, да стане нещо или някой друг. Според Алемани фокусът на нейната изложба е върху три теми: представянето на тела и предмети и техните метаморфози; връзката между индивидите и технологиите; връзката между телата и земята. Тя има за цел да провокира участниците и аудиторията с въпросите: „Как се променя дефиницията за човека? Какво представлява животът и какво отличава животните, растенията, хората и нечовеците? Какви са нашите отговорности към планетата, другите хора и различните организми, с които живеем? И как би изглеждал животът без нас?“.

Чечилия Алемани е известна кураторка, базирана в Ню Йорк и първата италианка на позиция артистична директорка на Венецианското биенале. Основната част на нейната експозиция ще се разгърне в Централния павилион на Giardini della Biennale и Arsenale.

Настоящото национално представяне на България във Венецианското биенале е десетото участие след 1910, 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 г.

Фотография: Венецианско биенале`2019, Томас Сарасено