Есенното издание на “Дни на музиката в Балабановата къща“ започва с виртуозен концерт

  • от PlovdivTime
  • 16:06, 07.09.2021

Есенното издание на XII МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" се открива на 16 септември 2021 г. от 18:30 ч. Балабанова къща с виртуозен концерт на Йоанна Каменарска и Надя Димитров. МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

 

Йоанна Каменарска е сред най-изявените музиканти в днешно време. Родена през 1978, тя учи първоначално при Йосиф Радионов в родния си град София, а от 1995 до 2004 - при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, като посещава и майсторски класове на Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Гьорг Куртаг и др.

На 10-годишна възраст се среща с първия си ментор, именития български диригент Влади Симеонов, с когото, след спонтанно проведено прослушване, предприема турне в Италия като солистка на Филхармония „Пионер” с концерт от Й.С. Бах.

Йоанна Каменарска е носител на трета награда от международните конкурси „В. А. Моцарт” в Залцбург и първа от „Недялка Симеонова” в Хасково’ 2002. Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка.

Като солист се изявява успешно с Берлинския симфоничен оркестър, Берлинския радиооркестър, Нюрнбергските симфоници, Полската камерна филхармония, оркестъра на Моцартеум - Залцбург, Моцартовия камерен оркeстър, Хамбургския филхармоничен оркестър, Хамбургските симфоници, Камерата Хамбург, Кодай филхармония - Дебрецен, Гьор филхармония, Щутгарския камерен оркестър, както и със симфоничните оркестри на София, Русе, Варна и много други в родината си.

Соловият й репертоар обхваща музикалното творчество от Барока до съвременността. Тя работи с диригенти като Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис, Калман Беркеш, Пиер Булез, Мартин Пантелеев, Любка Биаджони, Найден Тодоров и много други. Канена е постоянно за участие в престижни фестивали и концертни турнета.

В областта на соловата и камерна музика Йоанна Каменарска може да бъде чута и като барокова цигуларка и виолистка. Изпълнението й на Концерт за виола и оркестър от Фр. Хофмайстер е оценено от пресата като „Световна класа!”, а представянето в бароковия й рецитал, озаглавен „Бах и неговите предшественици” в Залцбург, я окачествява като „феноменален изпълнител с изключителна стилистична компетентност”. Йоанна работи съвместно с бароковия камерен ансамбъл „Hamburger Ratsmusik”, отличен двукратно с наградата „Еcho”. Партньорството й с шведския пианист Пер Рундберг oставя ред ценни записи за немските, шведските и българските радио -и телевизия, както и голям брой осъществени концерти с обширен репертоар и интеграли на сонатното творчество на Моцарт, Бетховен и др.

 

Каменарска си партнира на сцената с пианистката Ирина Георгиева, Мойсес Фернандес Виа, Фумико Ширага, Надя Димитров, както и с други музиканти от световен ранг, като Симоне Янг, Карл Лайстер, Алоис Брандхофер, Радован Владкович, Михаел Мартин Кофлер, Владимир Менделсон, Райнхард Гьобел, София квартет и Фауст квартет. Цигуларката придобива и педагогически опит, посредством майсторските си класове в Япония, Австрия и Германия, като член на жури в международния конкурс „Тонали” в Хамбург /2010/ и в новосъздадената от Кристина Сандулова инициатива „Stage 4 Kids” Hamburg /2016/.

От 2018 тя преподава оркестрова практика на всички студенти по цигулка във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства в Хамбург. През сезона 2007/2008 Йоанна Каменарска работи като концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното Радио - Хамбург. В този период тя печели конкурса за концертмайстор на Хамбургските филхармоници и заема това място от 2008. Канена е като гост/концертмайстор на редица други оркестри, като Симфоничен оркестър на Западното радио - Кьолн, Камерата Залцбург, Щутгартски камерен оркестър и Deutsche Oper - Берлин. Осъществява голям брой записи за немското, австрийското, шведското, испанското и българското радио и телевизия. Дебютният й компактдиск „Initio”, реализиран в партньорство с пианистката Ирина Георгиева през 2014 за „Гега ню”, представен и в Хамбург през 2015, се радва на изключително позитивен отзвук. Тази година се очаква и издаването на нов компактдиск - „Landscapes” с пианиста Мойсес Фернандес Виа, записан в Music Center Tanglewood, САЩ, с произведения от Фр. Шуберт и Енджохани Раутаваара.

Йоанна Каменарска свири на цигулка „Николаус Галиано” от 1751, предоставена й за ползване от анонимен собственик на инструмента. Актуалните й и бъдещи изяви на локални и международни сцени са многобройни.

От 2017 тя инициира дългосрочен проект с благотворителна цел в Музея за занаяти и изкуства - Хамбург. Съвместно с пианистката Надежда Табакова-Димитров /Бремен/, в кооперация с фондацията „Аrs&Humanitas e. V.” през 2017 бяха изпълнени всички Бетовенови сонати, а през 2018 - интеграл на Брамсовото творчество за цигулка и пиано, като средствата от концертите са дарени за децата на Отец Иван в Якимово, България с цел устройството на поликлиника в селото. Творческото сътрудничество на двете музикантки продължава с концерт през ноември в забележителната църква Unser Lieben Frauen Kirche в Бремен. През 2019 Йоанна е поканена за участие в голямата зала на новопостроената Елбска Филхармония в представянето на мащабната творба на Оливие Месиен „Квартет за края на времето”.

 

Надя Табакова - Димитров е родена в София в семейство на музиканти. Баща ѝ - композитора Крум Табаков, е първият ѝ учител, пианистката Гина Табакова е неин ментор през цялостното ѝ развитие на музикант. От 6-годишна възраст започва да учи пиано при проф. Лидия Кутева. Завършва Софийското музикално училище в класа на Мариана Шикова и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Участвала е в многобройни майсторски курсове у нас и в чужбина.

От 1997 живее и работи в Швейцария и Германия, където се изявява като солист и камерен изпълнител. Изнасяла е рецитали в Хановер, Карлсруе, Бремен, Кайзерслаутерн. Като камерен музикант си партнира на сцената с камерзенгер Михай Замфир, Инес Кьолер, Мартина Иунг, Давид Чанг и др. Заедно със съпруга си - баритона Иван Димитров, изнася множество концерти във Франция и Испания.

През 2012 реализират първия си съвместен проект с концертмайсторката на Хамбургската филхармония Йоанна Каменарска, с която през 2017 изпълняват интеграл на сонатите за цигулка и пиано от Бетовен, а през 2018 - интеграл на сонатите на Брамс, като концертите се състоят в огледалната зала в музея за занаяти и изкуства в Хамбург. През 2007 започва да се занимава и с преподавателска дейност. Нейни ученици са носители на престижни награди на конкурси в Германия.