Емилия Арабаджиева показва живописна изложба “По калдъръма“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:20, 22.03.2024

Емилия Арабаджиева открива изложба живопис „По калдъръма“ на 26 март от 18 часа в галерия „Възраждане”.   

„Почти няма пловдивски художник, който да не се е изкушил да живописва Стария град. Прави го, доста целенасочено и Емилия. Тя е подходила почти фотографски към темата, за да бъде максимално искрена и обективна. Старите къщи се нижат пред зрителя, като стари спомени и той не може да остане безучастен към тях, защото картините го връщат към преживяни красиви моменти от живота му. Старинните интериори на възрожденските домове също допринасят с обаятелни импулси върху лирично настроения зрител и му подсказват красиви тайни от живота на хората от отминалите времена.   Изложбата е един чаровен импулс в живописната история на града ни. И е повод да тръгне човек по калдъръма на Стария град”, казва галеристката  Краси Алексиева.

Емилия Арабаджиева е родена през 1952 г. в  Пловдив.  Завършва сценография в Националната художествена академия в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.   При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др.

 Сценограф и на две постановки в Държавен куклен театър-Пловдив - „Меко казано” на Валери Петров с режисьор Елена Владоваи „Ние врабчетата” на Радичков с режисьор Камен Арсов.

От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в Пловдивския драматичен театър. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин Христов, Симеон Димитров и др.  Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София -  „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Янчовски с режисьор Владо Прашчаров.

По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри и лектор по „Художествено оформление на спектакъла”  в Пловдивски университет.

 От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, а от 2005 г. -  хоноруван преподавател по „История на костюма” в АМТИИ „Проф. Асен Диамандииев”. Художник а на документални филми  - „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др.    Има издадена книга „История на костюма”. Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др.

 През целия си творчески път работи и кавалетната живапис, дизайн на книгата. Емилия Арабаджиева е  първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.

Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

Изложбата продължава до  15 април.