Емилия Арабаджиева откри съвместна изложба с внучката си Ена

  • от PlovdivTime
  • 20:29, 13.09.2023

Ема и Ена! Така обичат да се представят Емилия Арабаджиева – доказан професионалист в изобразителното изкуство, и внучка ѝ Ена, която поема по пътя на баба си. Снощи в пространството за култура Art Club N’Joy двете откриха съвместна изложба, кръстена „Поколения“. Тя показва не толкова сблъсък между различните поколения, отколкото едно естествено продължение на изкуството и неговите изменения през годините.

Емилия Арабаджиева има дълъг творчески път изпълнен с над 30 самостоятелни изложби, 3 международни квадриеналета в Прага, участия в четири издания на Панаир на изкуствата – „Импресия”- Пловдив, участие в българо-немски пленер „Графика” – Цьорниц, Германия – 2006г. и „Рисунка голям формат” - Пловдив, България - 2007 г., участие в обща изложба на австрийски и български художници в БКИ „Дом Витгенщайн“, Виена, Австрия и много други творчески проекти. Дълги години заемаше позицията директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.

Това са само част от постиженията ѝ и не е чудно, че Ена също е наследила таланта на изобразителното изкуство. Тя рисува още от малка и за крехката си десетгодишна възраст е събрала немалък брой рисунки, отражение на детската наивност. Отсреща ги посрещат зрелите творби на Емилия Арабаджиева, с меките си цветове и класически сюжети.

„В изложбата няма обща картина между мен и Ена, но понякога съм ѝ давала насоки. Реших, че и тя има какво да покаже, затова ѝ отправих провокацията да излезе пред публика. Подобен старт е добър за младите хора и се старая постоянно да давам шанс на своите студенти, ученици да покажат заложбите си, да тръгнат нанякъде, защото е много важно човек да прави това, което харесва, цял живот“, сподели Емилия Арабаджиева.

Изложбата е част от поредицата „Ръцете ми говорят“ от проекта „Искам нещо да ти разкажа“ на Сдружение „Кей –Търн“ реализиращ се с финансовата подкрепа на НФК по „Програма за възстановяване и развитие на частни и културни организации“. Мениджър и инициатор на проекта е Мариана Ангелова, сама по себе си дългогодишен артист и специалист в областта на културата и изкуството.

Изложбата ще може да се види в Art Club N’joy и в идните седмици.