Екзотичен кубински танцьор омагьосва Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:27, 29.08.2018

Пловдив ще е домакин на първите Дни на кубинската култура, които продължават от 7 до 12 септември.  Събитието се организира с подкрепата на Пловдивски Културен Институт и Община Пловдив – Европейска столица на културата - 2019. 

Най-големият и модерен събитиен център – Пловдивски Културен Институт (ПКИ) е домакин на мащабното събитие в неговата кулминация –Cuban Weekend на 8 и 9 септември. Дни на кубинската култура се организира в Пловдив за пръв път в този формат и мащаб. 

„Целта е да разкрием красотата на кубинското изкуство и пловдивчани да се докоснат до магията на кубинската история, традиции, култура, природа и музика, запазвайки настроението от лятото за по-дълго време", обясниха организаторите на събитието.  

В първия ден на събитието – 7 септември, танцьори от различни клубове в града ще поставят началото на Кубинските дни с флашмоб в централни точки на града. 

Кулминацията ще е на 8-ми и 9-ти септември (събота и неделя), когато Пловдивски Културен Институт посреща известния кубински танцьор, инструктор и хореограф Османи Сегура.

Османи Сегура започва своята танцова кариера на 16-годишна възраст.  Като член на няколко танцови компании в Куба, натрупва знания и опит в редица танци като Салса, Румба, Афро-кубинска боди изолация, Мамбо, Ча-ча-ча, както и по-интернационални танци като самба и хип-хоп. 

Кариерата му като учител започва в Куба през 2002 година. През 2006 г. става член на немския хип-хоп екип "Just Blaze" и с тях става немски хип-хоп шампион. Преподавател, соло артист и участник в редица фестивали и конгреси по целия свят. 

В рамките на два дни, Османи Сегура ще представи интересни и креативни уроци по кубински танци (салса, афро-кубинска боди изолация и регетон) на всички пловдивчани и гости на града, заедно със други завладяващи преподаватели от Пловдив.  

От 10 до 12 септември организаторите на екзотичното събитие обещават незабравима танцова фиеста в Цар-Симеоновата градина, водена отново от кубинската звезда, тематични лекции и фоторазкази, загатващи красотата на Куба, демонстрация и дегустация на кубински коктейли и  горещо парти с най-големите салса клубове в града. 

 

Пълната програма на събитията ( 7-12 септември): 

 

7 септември, 18 ч., МОЛ Марково тепе и Главната улица

Флашмоб 

 

8 –9 септември, 10 –18 ч., Пловдивски културен институт

Танцов уъркшоп с Османи Сегура и гост-танцьори от страната 

 

10 септември, 17 ч., Цар Симеонова градина, Виенски павилион

Танцов конкурс и танцова фиеста 

 

11 септември,  19 ч., Петното на Роршаах

Фоторазказ за Куба и Литературно четене на откъси от Хемингуей 

 

12 септември, 20 ч., ресторант „Ъндърграунд“

Cuban Night – Парти вечер