Експериментално и абстрактно късо кино ще бъде представено в една специална вечер в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:08, 31.03.2022

Експериментално и абстрактно късо кино ще бъде представено в Bee Bop Café на 6 април 2022 г. от 19:30 ч. Къде точно е границата между реалното и нереалното? Киното определено има много отговори на този въпрос, и точно през тях ще преминем с тази нова и нетипична селекция за нас.

„Ако обикновено се придържаме повече към историите, отразяващи действителността, максимално реалистично, този път без задръжки ще оставим късото кино да ни отведе в дълбоките води на човешкото въображение, там където границите между реалното и нереалното се размиват. Нещо повече - няма да потъваме до безкрай в абстрактното, а ще се задържим точно на границата, защото тя е най-интересна. Как се преплита реалното в нереалното и обратно? И въобще, колко нереално е наистина нереалното, защото оказва се и нашите сетива като зрители не са съвсем безпогрешни в тази преценка. Ако си мислите, че възприемате всичко, такова каквото е, на 100%, то определено ви предизвикваме да гледате тази селекция!“, разказват организаторите от Кинематограф.BG и Bee Bop Café.

Премиерният филм на вечерта ще бъде българският "Нагоре и през" на Камен Стоянов - един същински пример за филм, който определено прекрачва границата на реализма, без това да му пречи да ни покаже нещо доста реално. Всичко в него започва от пътешествието на кофа, пълна с морска вода, изкачваща се нагоре по стръмна скала, незнайно накъде.

В другия български филм ще търсим отговора на въпроса коя е Анна Блуме и кой така говори за нея с желание и поезия в един несъвършен свят? 

Ще видим и "Опит за полет", подкрепен от община Пловдив. Историята на филма кондензира един цял човешки живот в поредица от сцени, които имат за цел да разгледат отделни фрагменти от живота на едно момче. Разказан в една голяма ретроспекция, филмът внушава, че решенията които сме взели в миналото може да имат непредвидим ефект върху настоящето. Включени са и 5 филма от САЩ, Испания и Австрия.

Билети на платформата plentix.co/events/festivals/eksperimentalno-abstraktno-i-kuso-kino/892