Едно от най-хубавите представления на Kукления театър“Вграждане“ отново на сцена

  • от PlovdivTime
  • 14:43, 03.01.2022

Едно от най-хубавите представления на Държавен куклен театър Пловдив "Вграждане" може да гледате отново на 27 януари 2022 г. от 19:00 ч.  "Вграждане" се играе вече девета поредна година, като за това време успя да донесе на Държавен куклен театър Пловдив множество награди, сред които Награда ИКАР 2013 за куклен спектакъл; Награда ИКАР 2013 на Христо Намлиев за авторска музика; GRAND PRIX от VIII Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" в Стара Загора, където награди получават и Мариета Голомехова (за сценография) и Христо Намлиев (за музика).

Спектакълът на режисьорката Весела Кунчева е една модерна интерпретация на легендата за вграждането. Майстор Манол жертва своята любима Неда, за да вгради душата й в моста, който строи. Постановката е колкото съвременна, толкова и автентична, a това е едно от най-големите й достойнства. Тя успява да заинтригува младежката аудитория, като в същото време остава вярна на фолклора. Неслучайно за разработването й екипът се е консултирал с етнолог - доц. д-р Веселка Тончева.

Режисура и драматургия - Веселка Кунчева, сценография, костюми и кукли - Мариета Голомехова, музика - Христо Намлиев, хореография - Стефан Витанов, драматургична основа - Мария Станкова, консултант-етнолог - доц. д-р Веселка Тончева. 

Участват Стоян Дойчев, Татяна Етимова / Поли Христова, Наталия Василева, Михаела Андонова, Живко Джуранов, Росен Русев, Александър Караманов.

"На всяка вода мост трябва, за да го тъпчат краката, да идват и да си отиват по техни си работи". За да остане мостът нерушим и всевечен трябва в основите му да се положи жертва. Майстор Манол вгражда любовта на живота си – Неда. Докъде може да стигне егоизмът на твореца? Докъде може да стигне, за да увековечи творението си? Къде е границата, която не бива да се прекрачва? Има ли такава граница? Човешкият живот е тленен, а произведението – безсмъртно. Грях ли е да отнемеш едното, заради другото? Бог направил човека и му вдъхнал душа. Манол създал мост и вградил в него душа. Душата на любимата си. За да остане мостът. Завинаги!

Продължителност на представлението  - 60 мин. Билети в мрежата на Ивентим.