Бутикова “Виенска класика“ с творби на Моцарт звучи в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 12.01.2021

Празнично Опера Пловдив  постави началото на представянето на оперно-симфоничен цикъл от общо четири концерта "Виенска Класика", включващи едни от най-известните произведения на Моцарт и Хайдн, както и бутикова програма с предколедната музикална традиция на Виена.

Диригенти на концертите със солисти и Оркестъра на Опера Пловдив са Григор Паликаров, Диан Чобанов и Емил Табаков. Програмата за цикъла с творби на двамата виенски класици е обединена от темата "Опасни връзки". За нея Драгомир Йосифов, музикален драматург, споделя: "Защо "опасни връзки“? Ако не за епистоларния роман на генерал дьо Лакло, паметта ни препраща поне към знаменития едноименен филм от 1988 с Джон Малкович и Глен Клоуз. "Опасни връзки“ е метафора – и не съвсем; закачка – и не точно. Шодерло дьо Лакло и двамата виенски класици живеят и работят по едно време. Описват една епоха – и сантиментална, и опасна; и тревожна и безгрижна. Късният ХVIII век в сладко-ужасният му залез. В най-висшата му, както казва Паскал Киняр, "прекрасност“.

Какви са връзките в концертния цикъл?

Връзката между Хайдн и Моцарт е близка и ясна: когато Леополд Моцарт попитал дискретно "Татко“ Хайдн за качествата на сина си, получил следния отговор: Пред Бога и като честен човек Ви казвам: Синът Ви е най-добрия композитор, защото владее контрапункта и има вкус. А връзката на двамата с нас, публиката, и нас – музикантите е, че те са сред най-големите ни благодетели. И лечители. Винаги има опасност да НЕ разграничим музиката на класиците – а точно в разликите е красотата. Поставяме си задачата да покажем изкусните различия в упоителното сходство на виенските класици."

В петък, 22 януари, от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ ще чуем отново Виенска класика - концерт 2. Диригент е Диан Чобанов, а програмата включва:

Моцарт - Симфония №41, "Юпитер" К.551

Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Дон Жуан"

Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

Билети за концертите се продават на касата на Операта, в билетните каси в Пловдив и онлайн на eventim.bg. Капацитетът на местата в зрителната зала е 30 % - през място и през ред при спазване на всички противоепидемични мерки.