Един от най-великите басисти в света Авишай Коен идва за Plovdiv Jazz Fest

  • от Парашкева Иванова
  • 17:59, 15.09.2020

Световноизвестният контрабасист, композитор и певец Авишай Коен ще бъде гост на тазгодишното издание на Plovdiv Jazz Fest. Той пристига по покана на организатора на феста ще изнесе единствения концерт в България рамките на концептуалното световно турне 50:50:50! В чест на своята петдесета годишнина, изключителният артист ще изиграе 50 концерта в 50 страни по света през 2020 г.  

През последните няколко десетилетия Авишай Коен си спечели репутацията на един от най-големите басисти в света. Пътят му към славата обаче е уникална история. След като завършва Академията за музика и изкуства в Йерусалим и след като служи 2 години във военен оркестър, той се премества в Ню Йорк и постъпва в престижното Ново музикално училище през 1992 година. Преместването в Ню Йорк се превръща в изпитание за него: за да си изкарва прехраната, Авишай изкарва прехраната си известно време с улични представления и работи на строителна площадка. Това даде особена емоция и автентичност на музиката му в бъдеще.

 След това Авишай започва да записва и да изпълнява с известния пианист и композитор Данило Перес, а на 27 години сбъдва мечтата на всеки джаз басист - става член на проекта на великата Чък Кърия, TheNew Trio.

Още в първите самостоятелни албуми на Авишай издадени на лейбъла на Чика Корея „Stretch“, се проявява почерка на Коен - средиземноморски и латиноамерикански мотиви, интригуващи комбинации от вятър и вокали и прозрачен звук. В неговата музика има място за джаз, класическа музика и израелски и арабски фолклор, сред участниците в проектите му са музиканти от САЩ, Южна Америка и Близкия изток.

Мултикултурализмът и гъгъркавият му творческия метод, съчетани с динамични, енергични изпълнения, печелят на Авишай  да обедини армия от фенове по целия свят и да се превърне в един от най-популярните джаз музиканти в историята. 

Plovdiv Jazz Fest се провежда в края на октомври. В рамките на феста предишните издания представиха световноизвестните музиканти Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран,  Джон Скофийлд  и др.