Един от най-добрите китаристи на нашето време ще закрие GuitArt в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:15, 27.09.2022

Виртуозът на класическата китара Костас Коциолис ще закрие тазгодишното издание на GuitArt фестивал в Пловдив заедно с честващите 60 години на сцена “Софийски солисти” на 9 октомври в Епископската базилика.

Костас Коциоли се онзи пример за човек, за когото музиката е любов и призвание. Приносът му в областта на изкуството, музиката и по-специално в класическата китара, е световно признат.Гръцкият китарист дава своя собствена гледна точка за изкуството, хората и музиката, като сърдечно и топло ни пренася в един свят, където нотите не са просто звук, а емоция, техника, любов.Те започват от ума и завършват в ръцете, преминавайки първо през душата. Тази магияграбва слушателяи го потапя в едно ново изживяване. Изживяване за цял живот!

В красивата Епископска базилика на Филипопол, Костас Коциолис ще подари това изживяване на публиката на фестивала, като след антракта, към него ще се присъединиемблематичният камерен ансамбъл „Софийски солисти“, които тази година честват своята 60-годишнина и ще са за първи път под  диригентската палка на Константин Добройков. 

Заедно, те ще представят един от най-известните концерти на Вивалди за китара и струнен оркестър.  За първи път българската публика ще се наслади на един по-различен прочитна песни на Бийтълс. „Бийтлерианас“(Beatlerianas), е сюита от аранжименти на седем песни на Ленън и Маккартни, за китара и струнен оркестър, на кубинският композитор Лео Брауер.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на града.